دوره 8، شماره 1 - ( 6-1399 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 47-36 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بم، بم، ایران
2- گروه انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
3- مرکز تحقیقات بیوشیمی بالینی، پژوهشکده علوم پایه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده:   (3401 مشاهده)
زمینه و هدف: سنتز سبز نانوساختارهای ضد میکروبی با استفاده از عصاره‌های گیاهی به علت هزینه کم و سازگاری فرآیند سنتز با محیط زیست بسیاز حائز اهمیت است. بنابراین هدف از این مطالعه سنتز زیستی نانوذرات نقره با استفاده از عصاره‌ گیاه پونه و بررسی اثر متغیرهای فیزیکوشیمیایی بر سنتز سبز این نانوذرات ضد میکروبی است.
روش­ ها: این مطالعه تجربی در سال 1398 انجام شد. سنتز سبز سریع و زیست سازگار نانو­ذرات نقره با استفاده از گیاه پونه انجام گرفت. خواص فیزیکوشیمیایی نانو­ذرات نقره با استفاده از اسپکتروفتومتر مرئی فرابنفش (UV-Vis، طیف­سنج پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مورد مطالعه قرار گرفت. اثر غلظت، عصاره گیاهی، نیترات نقره، زمان در معرض بودن نور آفتاب بر پایداری نانوذرات سنتز شده، بررسی و در نهایت اثر ضد میکروبی نانوذرات علیه باکتری­های Bacillus Subtilis و aureus Staphylococcus و Escherich coli مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: در طیف UV-Vis نانو­ذرات نقره، پیک جذبی در 443 نانو­متر مشاهده شد که تاییدی بر ساخت نانوذرات نقره بود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) توزیع تقریبا یکنواخت این نانوذرات با اشکال کروی را نشان داد. مطالعه اثر متغیرهای مختلف در سنتز این نانوذرات نشان داد که حجم عصاره 3 میلی لیتر، غلظت نمک نیترات نقره 1 میلی مولار و زمان واکنش 10 دقیقه در معرض نور خورشید بهترین شرایط برای رسیدن به حداکثر پایداری نانوذرات نقره است. نتایج نشان داد باکتری‌های استفاده شده نسبت به نانوذرات نقره سنتز شده بسیار حساس هستند و نانوذرات اثر کشندگی معنی داری داشت.
نتیجه­ گیری: کاربرد گیاه پونه جهت سنتز سبز نانوذرات نقره با خصوصیات فیزیکوشیمیایی مطلوب تایید شد و همچنین بررسی‌ها، اثرات ضد میکروبی این نانوذرات را تاییدکرد.
متن کامل [PDF 385 kb]   (3063 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/11/5 | پذیرش: 1399/2/24 | انتشار: 1399/6/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.