TY - JOUR T1 - Evaluation of Bacterial Contamination in Dental Unit Water Lines in Zahedan in 2016-2017 TT - بررسی آلودگی میکروبی آب مصرفی یونیت های دندانپزشکی شهرستان زاهدان در سال 1396-1395 JF - thums-jms JO - thums-jms VL - 7 IS - 2 UR - http://jms.thums.ac.ir/article-1-658-fa.html Y1 - 2019 SP - 44 EP - 52 KW - Bacterial contamination KW - Dental unit KW - Heterotrophic bacteria KW - Zahedan N2 - زمینه و هدف: کیفیت آب و آئروسل های یونیت های دندانپزشکی باتوجه به تماس دائمی دندانپزشکان و بیماران با آن از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی آلودگی باکتریایی آب یونیت های دندانپزشکی شهرستان زاهدان در سال 1396-1395، انجام شد. روش­ها: در اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ- تحلیلی، 2304 ﻧﻤﻮﻧـﻪ آب از چهار ﻗﺴﻤﺖ ﻳﻮﻧﻴﺖ ﺷﺎﻣﻞ لیوان پر کن، ﭘﻮارآب، ﻣﺠﺮای ﺳﺮ ﺗﻮرﺑﻴﻦ و کویترون و ﻳﻚ ﻧﻤﻮﻧﻪ آب از ﻣﻨﺒﻊ آب ﺷﻬﺮی ورودی به ﻳﻮﻧﻴﺖ ﻫﺎ بررسی ﺷﺪ. ﻧﻤﻮﻧﻪ ﮔﻴﺮی در ابتدا و انتهای ساعات کاری روزانه و در روزهای شنبه و چهارشنبه انجام پذیرفت. نمونه ها طبق روش استاندارد متد ذخیره و به آزمایشگاه منتقل و آزمون شمارش باکتری­های هتروتروف انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری ویلکاکسون و من ویتنی انجام گردید. نتایج: میانگین شمارش باکتریایی کل معادل CFU/mL 32/184± 96/191 تعیین گردید. همچنین میانگین شمارش باکتریایی در روز شنبه 194/56±209/98 و چهارشنبه 171/67±173/94 CFU/mL گزارش شد. میانگین شمارش باکتریایی قبل از شروع کار 174/23±178/78 و در پایان کار CFU/mL 193/07±205/14 بود. میانگین شمارش باکتریایی توربین و کویترون بعد از فلاشینگ، به صورت معناداری کاهش داشت (0/05P<). میانگین شمارش باکتریایی در اول هفته بیشتر از آخر هفته و در انتهای روز بیشتر از ابتدای ساعات کاری بود (0/05P<). نتیجه­ گیری: با توجه به ﻣﻴﺰان آﻟﻮدﮔﻲ بالای آب ﻳﻮﻧﻴﺖ ﻫﺎی دﻧﺪاﻧﭙﺰﺷﻜﻲ، دﻧﺪاﻧﭙﺰﺷﻜﺎن ﺑﺎﻳﺪ ﻫﻤﻮاره ﺑﻪ راه ­های کنترل ﻣﻴﻜﺮوارﮔﺎﻧﻴﺴﻢ در ﻣﻨﺎﺑﻊ آب ﻳﻮﻧﻴﺖ ﻫﺎ ﺗﻮﺟﻪ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ و ﺑﺮای ﻛﻢ ﻛﺮدن خطر ﻋﻔﻮﻧﺖ ﻛﺎرﻛﻨﺎن و ﺑﻴﻤﺎران اقدامات پیشگیرانه مناسب را به کار برند. M3 ER -