دوره 3، شماره 4 - ( 10-1394 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 41-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Almodaresi S A, Jafari S J, Hosseinzadeh E, Miri M, Taghavi M, Khosravi R, et al . Investigation of Fluoride Concentration in Rural Drinking Water Resources of Bardaskan County Using Geographic Information System (GIS) in 2014. jms. 2016; 3 (4) :32-41
URL: http://jms.thums.ac.ir/article-1-304-fa.html
المدرسی سید علی، جعفری سید جواد، حسین زاده ادریس، میری محمد، تقوی محمود، خسروی رسول، و همکاران.. بررسی میزان فلوراید منابع آب شرب روستایی شهرستان بردسکن با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی در سال 1393. مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه. 1394; 3 (4) :41-32

URL: http://jms.thums.ac.ir/article-1-304-fa.html


1- گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه آزاد اسلامی یزد
2- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
3- دانشگاه تربیت‌مدرس
4- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی یزد
5- دانشگاه علوم پزشکی زابل
چکیده:   (7624 مشاهده)

زمینه و هدف: میزان فلوراید منابع آب شرب از اهمیت بسیاری در امر سلامت افراد جامعه برخوردار است. آب شرب یکی از منابع اصلی تامین فلوراید مورد نیاز انسانها است. علیرغم اهمیت موضوع، اطلاعات اندکی در این زمینه در دسترس است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان فلوراید منابع آب شرب روستایی شهرستان بردسکن با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام شد.

روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی از 30 منبع آب شرب روستایی شهرستان بردسکن در سال 1393 نمونه‌برداری و میزان فلوراید آنها تعیین شد. به منظور درونیابی پارامتر فلوراید از روش‌های کریجینگ، تابع شعاعی، تخمینگر عام و تخمینگر موضعی استفاده شد. در پایان بهترین روش درونیابی با استفاده از ریشه میانگین مربعات خطا تعیین و در نهایت نقشه‌های پهنه‌بندی با استفاده از روش‌های زمین آمار در نرم‌افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه شدند.

نتایج: میانگین غلظت فلوراید در منابع آب شرب مورد مطالعه 0.058 ± 0.562 و حداقل و حداکثر غلظت فلوراید نیز به ترتیب 0.06 و 1.43 میلی‌گرم بر لیتر بود. بر اساس نقشه‌های پهنه‌بندی، در قسمت‌های مرکزی میزان فلوراید از میانگین کل بالاتر بود. همچنین بهترین مدل برای پهنه‌بندی فلوراید در محیط مورد مطالعه روش کریجینگ ساده با مجذور میانگین مربع خطا میزان 0.16916  تعیین شد.

نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر، میزان فلوراید در منابع آب آشامیدنی در محدوده مطلوب قرار دارد و نگرانی در رابطه با غلظت فلوئور آب آشامیدنی وجود ندارد.

متن کامل [PDF 1348 kb]   (3411 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/3/6 | پذیرش: 1395/4/19 | انتشار: 1395/7/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Designed & Developed by : Yektaweb