مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه- اخلاق نشر
اخلاق نشر

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1404/2/15 | 
اخلاق نشر

ملاحظات اخلاقی
مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه، توصیه‏های کمیته بین‌المللی سردبیران مجلات علوم پزشکی یا International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) را در زمینه‏های عملکرد، گزارش‌دهی، ویرایش و انتشار آثار علمی مد نظر قرار می‏دهد. از نویسندگان محترم تقاضا میشود قبل از اینکه اقدام به ارسال مقالات خود نمایند، حتما این توصیهها را مطالعه و مدنظر قرار دهند. همچنین این مجله به رهنمودهای اخلاقی تعیین‌شده توسط کمیته اخلاق در انتشار یا (COPE)  Committee on Publication Ethicsپایبند است و در موارد تخلف طبق اصول آن عمل خواهد کرد. همه اعضای تحریریه، داوران و نویسندگان باید قوانین تعریف‌شده توسط COPE را تأیید و از آن‌ها پیروی کنند. این مجله کاملاً به ملاحظات اخلاقی پایبند بوده و از سرقت ادبی در مقالات ارسالی خودداری می‌کند.
 
بیانیه حق نشر و تخلف در انتشار

 انتشار و نویسندگی
۱- کلیه مقالات ارسالی تحت فرآیند بررسی دقیق توسط حداقل دو داور که در حوزه مربوط به مقاله خاص، تخصص دارند، قرار می­گیرند. داوران توسط سردبیر و دبیران تخصصی انتخاب می­شوند. همچنین، نویسنده می‌تواند برای برخی از مجلات و انواع مقالات، داورانی را پیشنهاد کند.
فرایند داوری در مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه به روش دو‌سو‌کور (Double Blind) است و نویسندگان و داوران از هویت همدیگر اطلاع ندارند. مقالات توسط حداقل دو داور با رشته و تخصص مرتبط  با موضوع مقاله مورد داوری قرار می‌گیرد.
۲- مواردی که در بررسی در نظر گرفته می­شوند؛ شامل مرتبط بودن، اصالت، قابلیت خواندن، اعتبار استنتاج­های آماری و دستور زبان مقاله می‌باشند.
۳- تصمیم­گیری در مورد مقاله شامل پذیرش، اصلاحات جزئی، اصلاحات اساسی یا رد کردن آن است.
۴- اگر نویسندگان توصیه به بازنگری و ارسال مجدد دست‌نوشته شوند، هیچ تضمینی وجود ندارد که دست‌نوشته ارسالی اصلاح‌شده، پذیرفته شود.
۵- مقالات رد شده مجدداً بررسی نخواهند شد.
۶- مقاله درصورتی‌که الزامات قانونی موردنیاز را نداشته باشد و در آن مواردی مانند افترا ، نقض حق تکثیر و کپی‌رایت و سرقت ادبی موجود باشد، پذیرش نخواهد شد.
۷- هیچ تحقیقی نمی­تواند بیش از یک‌بار در این مجله یا مجله دیگر، چاپ شود.

وظایف و مسئولیت­های نویسندگان
۱- نویسندگان باید تأیید نمایند که مقاله ارسالی، برگرفته از پژوهش و اثر اصلی خودشان است. در صورت لزوم، مجله حق دارد مستندات را از نویسند/ نویسندگان درخواست نماید.
۲- ازنظر معیارهای نویسندگی، همه افرادی که به‌عنوان نویسنده مقاله معرفی ‌شده‌اند، باید یکی از شرایط بند اول و شرایط بند دوم، سوم و چهارم را داشته باشند:
بند اول:  مشارکت قابل‌توجه در ایده کلی و طراحی ایده مقاله یا جمع‌آوری داده‌ها یا تجزیه‌وتحلیل و تفسیر داده‌ها
بند دوم: طراحی مقاله یا بازنگری نقادانه مقاله جهت یافتن اهمیت محتوای فکری آن
بند سوم: بازنگری و بررسی نسخه نهایی
بند چهارم: پذیرش مسئولیت تمامی جوانب مقاله و پاسخگو بودن در خصوص صحت و دقت اطلاعات ذکرشده 
۳- نویسندگان، بایستی تأیید کنند که نسخه ارسالی به مجله قبلاً در جای دیگری منتشرنشده است، یا هم‌زمان به مجله دیگری ارسال نشده و در حال بررسی نیست.
۴- فرم تعهدنامه نویسندگان باید توسط نویسنده مسئول به نمایندگی از همه نویسندگان تکمیل و توسط همه نویسندگان تائید و امضا شود.
۵- تمام نویسندگان معرفی‌شده در مقاله، باید به‌طور قابل‌توجهی در پژوهش مشارکت داشته باشند.
۶- نویسندگان، باید در فرآیند داوری همتا مشارکت کنند و نظرات را دنبال کنند.
۷- نویسندگان، موظف به ارائه اصلاحات یا اصلاح اشتباهات هستند.
۸- نویسندگان، باید اعلام کنند که تمام داده­های مقاله واقعی و معتبر هستند.
۹- نویسندگان، باید هرگونه تضاد منافع را به سردبیران اطلاع دهند.
۱۰- نویسندگان، باید تمام منابع مورد استفاده در نگارش مقاله خود را بیان کنند.
۱۱- نویسندگان، بایستی هرگونه خطای احتمالی را که در مقاله منتشرشده خود پیدا می­کنند؛ به سردبیران گزارش دهند.
۱۲- نویسندگان، باید در صورتی که هر گونه تضاد منافعی در بین باشد؛ به سردبیران گزارش دهند.
۱۳- نویسندگان، باید اعلام کنند که رضایت آگاهانه از همه شرکت‌کنندگان بزرگسال انسانی یا قیم قانونی خردسالان اخذ شده است.
۱۴- نویسندگان، باید نام هیئت بازنگری سازمانی مناسبی که پروژه را تایید کرده است، درج کنند.
۱۵- نویسندگان، باید برای گزارش مطالعات حیوانی، دستورالعمل‌های Animal Research: Reporting In Vivo Experiments (ARRIVE) را رعایت کنند.
۱۶- نویسندگان، نباید از منابع غیر مرتبط استفاده کنند.

داوری همتا / مسئولیت داوران
۱- داوران، باید تمام اطلاعات مربوط به مقالات را محرمانه نگه‌دارند و آن‌ها را به‌عنوان اطلاعات  خصوصی در نظر بگیرند.
۲- بررسی­ها باید بدون انتقاد شخصی از نویسنده، انجام شود. شناخت از نویسنده یا نویسندگان، نباید هیچ تأثیری بر نظرات و تصمیم داوران بگذارد.
۳- داوران، باید نظرات و دیدگاه خود را به ‌وضوح و با استدلال و بر اساس فرم داوری­ بیان کنند.
۴- داوران، باید آثار منتشرشده‌ی دارای وابستگی با مطالعه را که نویسندگان ذکر نکرده­اند؛ شناسایی کنند.
۵- داوران، باید هرگونه شباهت یا همپوشانی اساسی بین مقاله  مورد بررسی و مقاله منتشرشده دیگر را که اطلاعات شخصی در مورد آن دارند، به سردبیر منتقل کنند.
۶- داوران نباید مقالاتی را که در آن‌ها تضاد منافع ناشی از روابط یا ارتباط رقابتی، مشارکتی با هر یک از نویسندگان، ارگان‌ها یا مؤسسات مرتبط با مقالات دارند، داوری نمایند.

مسئولیت­های هیئت تحریریه
۱- سردبیران (سردبیر و دبیران تخصصی)، مسئولیت و اختیار کامل برای رد یا پذیرش یک مقاله را دارند.
۲- سردبیران، مسئول محتوا و کیفیت کلی انتشارات هستند.
۳- سردبیران، همواره در تلاش برای بهبود انتشارات، باید نیازهای نویسندگان و خوانندگان را در نظر بگیرند.
۴- سردبیران، باید کیفیت مقالات و صحت سوابق آکادمیک را تضمین کنند.
۵- سردبیران، باید صفحات اصلاحیه را منتشر کنند.
۶- سردبیران، باید قبل از این‌که اقدام به پذیرش یک مقاله نمایند، از منابع مالی پژوهش، درک روشنی داشته باشند.
۷- سردبیران، باید صرفاً بر اساس اهمیت، اصالت، وضوح و ارتباط مقالات با چشم­اندازهای مجله تصمیم­گیری کنند.
۸- سردبیران، نباید بدون دلیل جدی، تصمیمات خود را تغییر داده یا تصمیمات سردبیران قبلی را لغو کنند.
۹- سردبیران، باید ناشناس بودن داوران (در مجلات داوری یک‌سو کور) را حفظ کنند.
۱۰- سردبیران، باید اطمینان حاصل کنند که تمام مطالب پژوهشی را که منتشر می­کنند؛ با دستورالعمل­های اخلاقی پذیرفته‌شده بین­المللی مطابقت دارد.
۱۱- سردبیران، باید در صورت اطمینان منطقی، مقاله را بپذیرند.
۱۲- سردبیران، باید در صورت ظن به تخلف، چه مقاله منتشرشده یا منتشرنشده، اقدامات مقتضی را انجام دهند و تمام تلاش‌های منطقی را برای دستیابی به راه‌حلی برای مشکل انجام دهند.
۱۳- سردبیران، نباید مقالات را بر اساس شک و تردید رد کنند؛ بایستی مدرکی واضح مبنی بر تخلف داشته باشند.
۱۴- سردبیران، نباید اجازه دهند هیچ‌گونه تضاد منافع بین کارکنان، نویسندگان، داوران و اعضای هیئت تحریریه وجود داشته باشد.
۱۵- سردبیران، نباید تصمیم خود را پس از ارسال تصمیم (به‌ویژه پس از رد یا پذیرش) تغییر دهند؛ مگر اینکه دلیل جدی داشته باشند.

مسائل اخلاقی در انتشار
۱- همه اعضای هیئت تحریریه، داوران و نویسندگان باید قوانین تعریف‌شده توسط کمیته اخلاقیات پزشکی(COPE) را تأیید و رعایت کنند.
۲- نویسنده مسئول، صاحب اصلی مقاله است؛ بنابراین او می‌تواند مقاله را زمانی که ناقص است (قبل از ورود به فرآیند بررسی یا زمانی که اصلاحیه خواسته می‌شود)، پس بگیرد.
۳- نویسندگان، نمی‌توانند تغییرات عمده‌ای در مقاله پس از پذیرش بدون دلیل جدی اعمال کنند.
۴- همه اعضای هیئت تحریریه و نویسندگان باید هرگونه اصلاحات را صادقانه و کامل منتشر کنند.
۵- هرگونه سرقت ادبی، داده­های تقلبی یا داده‌های جعلی یا هر نوع تقلب دیگر باید به‌طور کامل به COPE گزارش شود.
لینک زیر حاوی رهنمودهای اخلاقی مفید ارائه‌شده از طرف  COPE برای نویسندگان است.
https://publicationethics.org/files/COPE_DD_A۴_Authorship_SEPT۱۹_SCREEN_AW.pdf

 سیاست سرقت ادبی
 مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه با هرگونه عمل غیراخلاقی کپی‌برداری یا سرقت ادبی در هر شکلی برخورد می‌کند.  سرقت ادبی زمانی اتفاق می‌افتد که بخش‌های زیادی از یک دست‌نوشته از منابع قبلاً منتشرشده کپی شده باشد.  سرقت ادبی عمل غیراخلاقی کپی‌برداری از ایده‌ها، فرآیندها، نتایج یا کلمات دیگران بدون ذکر منبع اصلی است. مورد دیگر خود سرقتی است که نویسنده بخش‌های زیادی از آثار قبلاً منتشرشده خود را بدون استفاده از منابع مناسب، مجدداً استفاده نماید.
 دست‌نوشته‌هایی که در مراحل اولیه بررسی به‌عنوان سرقت ادبی شناسایی شوند، به‌طور قطع رد شده و برای انتشار در نشریه در نظر گرفته نمی‌شوند. درصورتی‌که یک دست‌نوشته پس از انتشار به‌عنوان سرقت ادبی شناسایی شود، سردبیر یک تحقیق اولیه را انجام خواهد داد، و در صورت نیاز یک کمیته مشورتی برای بررسی دقیق‌تر موضوع تشکیل خواهد داد. اگر سرقت ادبی مشخص گردد، سردبیر با نویسنده مسئول و همچنین در صورت نیاز با موسسه یا نهاد پشتیبانی‌کننده تماس خواهد گرفت و مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه یک بیانیه آنلاین دوطرفه مرتبط با مقاله اصلی منتشر می‌کند تا سرقت ادبی را یادآوری کرده و مرجعی به موارد سرقت شده ارائه دهد. در صورت محرز شدن سرقت ادبی و عدم دفاع مناسب نویسنده، مقاله پس گرفته می‌شود. برای تعیین و تشخیص سرقت ادبی در مقالات از نرم‌افزارiThenticate   و نرم افزار مشابهت یاب استفاده می‌شود.

بیانیه تضاد منافع
طبق ICMJE، تضاد منافع و سوگیری، زمانی وجود دارد که قضاوت حرفه‌ای در مورد منافع اولیه (مانند رفاه بیماران یا اعتبار تحقیق) تحت تأثیر منافع ثانویه (مانند سود مالی) قرار گیرد. در مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه باید هر گونه تضاد منافع در یک نسخه خطی معین هنگام ارسال فرم موافقت‌نامه مشارکت‌کننده گزارش شود. در غیر اینصورت از قوانین COPE برای مدیریت تضاد منافع استفاده می‌شود.

مجوز و بیانیه حق نشر 
مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه حق نشر را برای نویسندگان مقالات محفوظ می‌دارد و به آن‌ها این امکان را می‌دهد که حق نشر کامل آثار خود را داشته باشند.  این سیاست به نویسندگان اجازه می‌دهد تا کنترل بر دارایی معنوی خود را حفظ کنند و درعین‌حال به اشتراک‌گذاری آزاد مقالات خود بپردازند. تمام مقالات تحت مجوز( Creative Commons Attribution ۴.۰ International (CC-BY-۴.۰ منتشر می‌شوند که به دیگران اجازه می‌دهد تا آثار را توزیع، بازسازی، تطبیق و بر اساس آن بنا کنند، به‌شرط آنکه اعتبار مناسب به نویسنده اصلی داده شود. این رویکرد نه‌تنها به افزایش دیدگاه یافته‌های تحقیقاتی کمک می‌کند، بلکه همکاری در جامعه دانشگاهی را نیز تشویق می‌کند. ما متعهد به شناسایی مشارکت‌های نویسندگان و حمایت از آن‌ها در حداکثر کردن تأثیر آثارشان هستیم. ما در تلاشیم تا محیطی ایجاد کنیم که به حقوق نویسندگان احترام بگذارد و انتشار دانش ارزشمند در حوزه بهداشت و سلامتی جامعه را تشویق کند.
تمام مقالات منتشرشده در مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه قابل ‌دسترسی باز( Open Access) هستند و توسط کاربران قابل دانلود و استفاده می‌باشند. مقالات مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه تحت مجوز Creative Commons licence (CC BY ۴.۰)  منتشر می‌شود. کاربران مجاز به کپی، توزیع و بازنشر اثر در هر رسانه یا قالب دیگری هستند، به‌شرط آنکه منبع اصلی به‌طور کامل و دقیق ذکر شود و هیچ تغییری در اثر ایجاد نشود. پیشنهاد می‌شود در رفرنس‌دهی به هر مقاله شماره دیجیتالی DOI  آن نیز نوشته شود.

زمان‌بندی

این مجله متعهد به تصمیم‌گیری و انتشار سریع مقاله است و ما معتقدیم که یک فرآیند ویرایشی کارآمد، خدمات ارزشمندی را هم برای نویسندگان و هم برای جامعه علمی فراهم می‌نماید. بنابراین از داوران مجله درخواست می‌شود که در طی تعداد روزهای توافق شده پاسخ دهند. اگر در فرآیند داوری تأخیری طولانی‌تر ازآنچه انتظار می‌رفت صورت گیرد، نویسندگان را در جریان قرار خواهیم داد و در صورت لزوم، داور دیگری جایگزین خواهد شد. بازه زمانی داوری در مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه معمولا بین ۶۰-۴۵ روز می‌باشد.
نشانی مطلب در وبگاه مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه:
http://jms.thums.ac.ir/find-1.126.39.fa.html
برگشت به اصل مطلب