فاطمه گواهی کاخکی، محسن ملکی، زهرا عرب بورزو، کیمیا پورشاه نظری، مریم سراجی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: آرتریت روماتوئید شایع ترین بیماری التهابی مفصل در جمعیت عمومی است. مانند بسیاری از بیماریهای مزمن دیگر، آرتریت روماتوئید در ارتباط با سبک زندگی است. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین عادات غذایی و فعالیت بدنی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید شهر زاهدان انجام شد.
روش ها: در این مطالعه مورد-شاهدی، تعداد ۱۷۰ فرد سالم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی سطح شهر و ۱۷۰ بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعه کننده به بیمارستان علی ابن ابی طالب زاهدان در سال ۱۴۰۱ به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای روایی و پایایی شده شامل عادات غذایی و پرسشنامه بینالمللی فعالیت بدنی (IPAQ) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و با استفاده از آزمون تی مستقل و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که فراوانی مصرف غذاهای شور (۱۴/۷ درصد در مقابل ۷/۶ درصد) و غذاهای پرچرب بیش از ۳ بار در ماه (۵۲/۴ درصد در مقابل ۳۵/۹ درصد) در این بیماران بیشتر از گروه سالم است. تعداد افراد دارای اضافه وزن در بیماران مبتلا به آرتریت بیشتر از گروه شاهد است و اکثر این بیماران ساعت خواب کمتر از ۷ ساعت در روز ، سطح تحصیلات ودرآمد پایین داشتند. همچنین ارتباط معنی داری بین فعالیت بدنی بین دو گروه وجود داشت (۰/۰۰۱=p).
نتیجه گیری: ما دریافتیم که سطح فعالیت فیزیکی در این بیماران در مقایسه با جمعیت عمومی کمتر است و بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید عادات غذایی نادرستی دارند. بنابراین،می توان بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید به سبک زندگی سالم تشویق نمود.