جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای شرفی

فرزانه براتی، زهرا اشرفی، فرشته نجفی، اقدس کریمی، غلامرضا شریف زاده،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: شادکامی اساسی‌ترین نیاز سلامت روانی انسان‌ها محسوب می‌شود. دانشجویان نیروی انسانی و سازندگان فردای کشور تلقی می‌گردند. از این رو سلامت روانی آنان از اهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت شادکامی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد.

روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی ۳۴۹ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که دارای معیار‌های ورود به مطالعه بودند به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد شادکامی آکسفورد به روش خود‌گزارشی جمع‌آوری و توسط نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ تحلیل گردید.

نتایج: میانگین سنی دانشجویان ۲,۳±۲۱,۹  سال و میانگین نمره شادکامی آن‌ها ۱۲.۰۹±۴۴,۱ بود. بین نمره‌ی شادکامی بر حسب جنس (۰,۰۰۱p<)، محل سکونت (۰,۰۱۹=p) و علاقه به رشته‌ی تحصیلی (۰,۰۰۴>p) تفاوت آماری معنی‌داری وجود داشت، اما بین نمره‌ی شادکامی و سایر مشخصات فردی دانشجویان تفاوت آماری معنی‌داری به‌دست نیامد (۰,۰۵>p).

نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد وضعیت شادکامی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نسبتا مناسب است. برخی گروه‌ها از سطح شادکامی پایین‌تری برخوردار بودند که لزوم توجه بیشتر به این گروه‌ها ضروری به‌نظر می‌رسد.


اکرم اشرفی زاوه، الهام آزموده، مریم تاتاری، حسین آزموده، مهتاب صنوبری، مریم خاکباز،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: مطالعه ویژگی­ های تن سنجی در زمان تولد منجر به شناسایی نوزادان با رشد غیر طبیعی داخل رحمی و ارائه سریع مراقبت­ های مطلوب برای نوزادان در معرض خطر عوارض بعد از تولد می­ گردد. هدف از مطالعه­ ی حاضر تعیین شاخص ­های تن سنجی نوزادان ترم متولد شده در شهرستان تربت­ حیدریه و مقایسه­ ی آن با استانداردهای WHO و CDC در سال های ۹۷-۱۳۹۶ می­ باشد.
روش­ ها: در این مطالعه مقطعی ۲۰۰ نوزاد ترم سالم  متولد شده در بیمارستان آموزشی نهم دی شهر تربت­حیدریه در سال ۹۷-۱۳۹۶ وارد مطالعه شدند. ارتفاع رحم و دور شکم مادر قبل از زایمان و ویژگی­های تن سنجی نوزاد مانند وزن هنگام تولد، قد، دور سر و سینه طی ۲۴ ساعت بعد از زایمان با استفاده از تکنیک­ های استاندارد اندازه­ گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ­ها با استفاده از نرم افزار آماری Spss ویرایش۱۶ انجام ­شد.
نتایج: بر اساس یافته ها ، میانگین وزن دختران کمتر از میانگین WHO و CDC بود(۰/۰۵>P). در پسران نیز میانگین وزن به طور معنی­داری کمتر از  صدک ۵۰ CDC گزارش شد(۰/۰۰۱=p). برخلاف این یافته ها میانگین قد دختران و پسران به طور معناداری بیشتر از میانگین WHO و CDC بود(۰/۰۵>P). دور سر دختران و پسران تفاوتی با مقادیر WHO نداشت(۰/۰۵<P)، اما به طور معناداری کمتر از مقادیر CDC بود(۰/۰۰۱=P). ارتباط معنی­داری بین تمام شاخص­های تن سنجی با سن بارداری، ارتفاع رحم و دورشکم مادر وجود ­داشت(۰/۰۵>P). همچنین میانگین فاصله از زایمان قبل ارتباط معکوسی با دو شاخص قد(۰/۰۲۱=P) و دورسر (۰/۰۳۷=P) نوزادان داشت.
نتیجه­ گیری: میانگین وزن و دور سر هنگام تولد نوزادان دو جنس از مقادیر گزارش شده توسط CDC و میانگین وزن دختران و دور سر هر دو جنس از پارامترهای گزارش شده توسط WHOکمتر بود. با اینحال، نوزادان این جمعیت نسبت به شاخصهای WHO و CDC بلند قدتر بودند. انجام مطالعات مشابه در دیگر مناطق کشور و بررسی دیگر عوامل احتمالی مرتبط با این شاخص­ها پیشنهاد می­ گردد.
الهام نورآبادی، فردوس کرد مصطفی پور، حسین کمانی، ادریس بذرافشان، سید داود اشرفی، خدیجه پیراسته، محدثه دشتی زاده،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: مصرف گسترده آنتی­بیوتیک­ها و متابولیزه ناقص آن ها در انسان و حیوان و عدم توانایی حذف این آلاینده­ ها توسط فرآیندهای متداول تصفیه فاضلاب باعث حضور این آلاینده­ ها در محیط زیست عوارض نامطلوبی از جمله افزایش مقاومت باکتریایی، اختلالات گوارشی و سمیت سلول­ ها در انسان و سایر موجودات می­ شوند. این مطالعه با هدف بررسی فرآیند فوتوکاتالیستی نانوذرات اکسید منیزیم در معدنی کردن آموکسی­سیلین انجام شد.
روش­ ها: این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی در راکتور آزمایشگاهی به صورت منقطع انجام شد. متغیرهای مستقل شامل  pH(۱۱، ۷، ۳)، غلظت نانوذرات اکسید منیزیم ( ۲۵۰، ۵۰۰، ۷۵۰ میلی­گرم در لیتر) و زمان واکنش (۳۰، ۶۰ و ۹۰ دقیقه) برای حصول حداکثر راندمان معدنی کردن مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور دستیابی به شرایط بهینه آزمایش مدل آماری سطح پاسخ (RSM) طراحی و استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده­ها از آنالیز واریانس استفاده گردید.
نتایج: اثر پارامترهای مستقلpH  و غلظت نانوذره بر روی فرایند حذف معنی دار بود (۰/۰۵< P) و حداکثر راندمان معدنی کردن آموکسی­سیلین در شرایط بهینه (۱۱pH ، دوز نانوذره ۵۰۰ میلی­ گرم در لیتر  و زمان تماس ۹۰ دقیقه) ۷۹%  بدست آمد.
نتیجه ­گیری: از فرایند فوتوکاتالیستی با استفاده از نانوذرات اکسید منیزیم می­ توان به عنوان یک روش موثر و کارآمد برای حذف آموکسی­سیلین از محیط­ های آبی استفاده نمود.
خدیجه پیراسته، ادریس بذرافشان، سید داود اشرفی، علیرضا حسینی، علی مشکینیان، فردوس کرد مصطفی پور، حسین کمانی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: آب­ زیرزمینی یکی از منابع مهم تامین آب آشامیدنی شهر زاهدان می­باشد. با این حال کیفیت آن تحت تاثیر فعالیت­ های انسانی قرار گرفته است و سبب آلودگی آن به موادی مانند نیترات شده است. این تحقیق به منظور بررسی غلظت نیترات و مقایسه نتایج آن با استاندارد­ها و همچنین ارزیابی ریسک غیرسرطان زایی یا همان نسبت خطر HQ (Hazard Quotient) در شهر زاهدان انجام شد.
روش­ ها: برای انجام این مطالعه توصیفی تحلیلی، در سال ۱۳۹۷ تعداد ۱۷۰ نمونه از شبکه توزیع آب مناطق شهری و ۱۷۹ نمونه از شبکه توزیع آب مناطق روستایی برداشت شد. غلظت نیترات در نمونه­ ها با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد و سپس ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از نیترات موجود در آب مصرفی توسط مدل­ های ارائه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا با استفاده از نرم افزار excel  محاسبه شد.
نتایج: حداکثر، حداقل و میانگین غلظت نیترات در مناطق شهری به ترتیب۲۳۶/۷، ۴/۷ و۳/۸۱± ۴۰/۸۷ و در مناطق روستایی ۲۱۱، ۳/۵ و ۳/۱± ۳۱/۸۹میلی­گرم در لیتر به دست آمد. نسبت خطر در مناطق روستایی برای ۴۴% از گروه کودکان، ۱۴% از گروه زنان و ۸% از گروه مردان و در مناطق شهری برای ۵۵% از گروه کودکان، ۲۲% از گروه زنان و ۱۸% از گروه مردان بالاتر از یک بود.
نتیجه­ گیری: نتایج بیانگر این بود که میزان ارزیابی ریسک غیر سرطان زایی در گروه کودکان بیشتر از زنان و مردان می­باشد. بنابراین کنترل فعالیت ­های انسانی، بهبود سیستم جمع ­آوری فاضلاب و بهبود روش­ های تصفیه آب می ­تواند گامی موثر جهت کنترل میزان نیترات در آب آشامیدنی و به دنبال آن حفظ سلامت جامعه به خصوص کودکان باشد.
موسی شعبانی قهرمانلو، غلامحسن واعظی، ویدا حجتی، شهرام شرفی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: مصرف الکل در دوران بارداری باعث آسیب به مادر و جنین در حال تکامل بخصوص سیستم عصبی مرکزی می­شود. ایجاد استرس اکسیداتیو، فعال شدن مسیرهای مرگ سلولی و مداخله در بیان فاکتورهای نوروتروفیک جزو اختلالات حاصل از الکل می­باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین استرس اکسیداتیو و و میزان بیان ژن BDNF هیپوکامپ موش‌های صحرایی باردار تیمار شده با اتانول و تاثیر آن بر تعداد و وزن فرزندان انجام شد.
روش ­ها: موش ­های صحرایی باردار به پنج گروه شش­ تایی تقسیم شدند: گروه کنترل (فقط آب مقطر) و چهار گروه تیمار که اتانول (۲۰ درصد، ۴/۵ گرم/کیلوگرم) را به صورت گاواژ دهانی به ترتیب در ۵ روز اول، دهه اول بارداری، دهه دوم بارداری و کل دوران بارداری، دریافت نمودند. مادران در دوران بارداری و فرزندان پس از تولد وزن شدند. مادران سه هفته پس از زایمان طبق اصول اخلاقی قربانی شدند و بافت هیپوکامپ مغز آنها استخراج شد. فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز (GPx)، سوپراکسید دسموتاز (SOD) و مالون دی­ آلدئید (MDA) در هیپوکامپ نمونه­ ها از طریق اسپکتروفتومتری ارزیابی شد. میزان بیان ژن BDNF با روش RT-PCR اندازه­گیری شد. برای تحلیل داده ­ها از نرم ­افزارهای SPSS، Excel و آزمون­ های آماری آنالیز واریانس یک­ طرفه و توکی استفاده شد.
نتایج: تجویز اتانول به موش­ های باردار تاثیری بر وزن مادران نداشت، اما موجب کاهش تعداد و وزن فرزندان، افزایش میزان MDA، افزایش فعالیت SOD، کاهش فعالیت GPx و بیان BDNF در مقایسه با گروه کنترل شد.
نتیجه­ گیری: اتانول بیشترین اثرات نامطلوب خود را در گروه­های تحت تیمار در دهه ­ی دوم بارداری و کل دوره ­ی بارداری موش­ های صحرایی مادر داشته است.

صفحه ۱ از ۱     

Creative Commons License
 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Designed & Developed by : Yektaweb