پیمان محمد زاده جهانی، حکیم عزیزی، مهرداد خاتمی، هاجر یعقوبی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: سنتز سبز نانوساختارهای ضد میکروبی با استفاده از عصارههای گیاهی به علت هزینه کم و سازگاری فرآیند سنتز با محیط زیست بسیاز حائز اهمیت است. بنابراین هدف از این مطالعه سنتز زیستی نانوذرات نقره با استفاده از عصاره گیاه پونه و بررسی اثر متغیرهای فیزیکوشیمیایی بر سنتز سبز این نانوذرات ضد میکروبی است.
روش ها: این مطالعه تجربی در سال ۱۳۹۸ انجام شد. سنتز سبز سریع و زیست سازگار نانوذرات نقره با استفاده از گیاه پونه انجام گرفت. خواص فیزیکوشیمیایی نانوذرات نقره با استفاده از اسپکتروفتومتر مرئی فرابنفش (UV-Vis، طیفسنج پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مورد مطالعه قرار گرفت. اثر غلظت، عصاره گیاهی، نیترات نقره، زمان در معرض بودن نور آفتاب بر پایداری نانوذرات سنتز شده، بررسی و در نهایت اثر ضد میکروبی نانوذرات علیه باکتریهای Bacillus Subtilis و aureus Staphylococcus و Escherich coli مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: در طیف UV-Vis نانوذرات نقره، پیک جذبی در ۴۴۳ نانومتر مشاهده شد که تاییدی بر ساخت نانوذرات نقره بود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) توزیع تقریبا یکنواخت این نانوذرات با اشکال کروی را نشان داد. مطالعه اثر متغیرهای مختلف در سنتز این نانوذرات نشان داد که حجم عصاره ۳ میلی لیتر، غلظت نمک نیترات نقره ۱ میلی مولار و زمان واکنش ۱۰ دقیقه در معرض نور خورشید بهترین شرایط برای رسیدن به حداکثر پایداری نانوذرات نقره است. نتایج نشان داد باکتریهای استفاده شده نسبت به نانوذرات نقره سنتز شده بسیار حساس هستند و نانوذرات اثر کشندگی معنی داری داشت.
نتیجه گیری: کاربرد گیاه پونه جهت سنتز سبز نانوذرات نقره با خصوصیات فیزیکوشیمیایی مطلوب تایید شد و همچنین بررسیها، اثرات ضد میکروبی این نانوذرات را تاییدکرد.