۱۸ نتیجه برای کریمی
حسن ربانی، کبریا اقبالی، ایرج ضاربان، محمود کریمی، امیرحسین میرحقی، هرمز سنائی نصب،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: گسترش فناوری و ماشینی شدن زندگی،
کم شدن تحرک جسمانی را برای انسانها به ارمغان آورده و این در حالی است که ۷۰ درصد
از بیماریها در اثر بیتحرکی بوجود میآیندواز طرف دیگرفعالیت فیزیکی وورزش منظم نقش
بسیار مهمی در حفظ وارتقاء سلامتی دارد. این مطالعه با هدف بررسی میزان فعالیت بدنی
کارمندان شاغل در بانکهای شهر ایرانشهر درسال۱۳۸۹انجام گردیده است .
روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی-
تحلیلی است.تعداد نمونه ۱۲۴ نفر ونمونه گیری به روش سرشماری انجام شد ه است . داده ها از طریق خود گزارش
دهی وبه وسیله پرسشنامه استاندارد شده بین المللی فعالیت بدنی ۷ روزه جمع آوری گردید ه است .تجزیه و تحلیل آماری
داده ها با برنامه آماری SPSS
و فرمولهای آماری توصیفی وتحلیلی انجام شد ه است.
یافته ها: نتایج نشان دادکه میانگین سنی
واحدهای مورد پژوهش ۱/۷ ± ۰/۳۴ سال بود،۱/۹۱% مذکر ،۷/۸۸%متاهل وتحصیلات اکثریت آنها(
۵/۵۶%) دیپلم بود. ۷/۳۸% واحدهای مورد پژوهش فعالیت کم ، ۸/۵۰%فعالیت متوسط و۵/۱۰ فعالیت بدنی شدیددر طول هفته داشتند. همچنین به
غیر از وضعیت تاهل، بین هیچ کدام از عوامل دموگرافیک سن، جنس، تحصیلات و تعداد فرزندان
با سطح فعالیت بدنی ارتباط معنی داری نداشتند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه درصد زیادی از
کارکنان فعالیت فیزیکی کافی نداشتند فعالیت فیزیکی بیشتر به ویژه در اوقات فراغت وهنگام
جابه جایی توصیه می شود.
مریم سعیدی نیک، محمود کریمی، خدیجه چوبداران، رقیه خرم، حمید برادران، جلیل کوهپایه زاد اصفهانی،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: نیاز
سنجی می تواند به استفاده بهتر از منابع و تصمیم گیری مدیران کمک کند. پژوهش حاضر
با هدف ارزیابی نیازهای آموزشی بهورزان در زمینه سلامت مادران باردار با استفاده
از متغیرهای آگاهی، نگرش و عملکرد انجام شده است.
روش: در این مطالعه توصیفی مقطعی ۸۶ نفر از بهورزان خانه های
بهداشت شهرستان ساوه به روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرسشنامه ای محقق ساخته روان سنجی شده در
چهار بخش شامل: مشخصات دموگرافیک (۶ سؤال)، آگاهی(۱۷سؤال)، نگرش(۷ سئوال) و چک لیست عملکرد( ۲۰سئوال) در مورد سلامت مادران باردار به صورت مصاحبه و مشاهده حضوری جمع آوری گردید. پس از تکمیل پرسشنامهها و چک لیست عملکرد،
دادهها کد گذاری شده و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری
آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون کای دو و T-Test تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: بر اساس نتایج این مطالعه ۶/۵۴% از واحدهای پژوهش، آگاهی
بالا، ۹/۳۴% آگاهی متوسط و ۵/۱۰% آگاهی ضعیف در مورد سلامت مادران داشتند، به
علاوه ۸/۷۶% دارای نگرش خوب بودند. در حالی که تنها ۶/۱۸% از عملکرد خوب در این
زمینه برخوردار بودند. همچنین بین آگاهی، نگرش و عملکرد واحدهای پژوهش با سطح
تحصیلات و جنسیت ارتباط معنی داری وجود داشت.
نتیجه گیری: سطح آگاهی و نگرش کارکنان در
زمینه سلامت مادران بهتر از عملکرد آنها بود، لذا تهیه برنامه آموزشی نظریه محور
برای بهبود عملکرد توصیه می شود.
معصومه معصومی کریمی، علی خلفی، مسلم جعفری ثانی، هادی علیزاده سیوکی، مجید حسن زاده، اسما جعفری ثانی، محمد کاملی، زهرا تاتاری،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه
و هدف:
کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از شایع ترین علل قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی در
تمام دنیاست که با تشخیص به موقع و درمان تا قبل از هفته چهارم میتوان از عوارض
غیر قابل برگشت آن جلوگیری کرد. این مطالعه با هدف
تعیین میزان شیوع ابتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان۳ تا ۵ روزه شهرستان تربت حیدریه در سال ۹۰ میباشد.
روش: در این مطالعه مقطعی که
در قالب طرح غربالگری عمومی نوزادان از نظر هیپوتیروئیدی مادرزادی در سال ۹۰ در
شهرستان تربت حیدریه انجام شد. تمام نوزادان مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی
تربت حیدریه در روزهای ۳تا۵ پس از تولد مورد پایش قرارگرفتند. نمونه خون پاشنه پا
با استفاده ازکاغذWhatman BFC۱۸۰ و فیلتر
مخصوص جمع آوری و سپس میزان TSH سرم آن
اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون T-testوANOVA دوطرفه و کای دو با استفاده ازSPSS۱۹ مورد آنالیز قرارگرفتند.p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در
نظر گرفته شد.
یافته
ها: در
مجموع ۲۵۰۰ نوزاد غربالگری شدند که۵/۶۲% نوزادان متولد شده را پوشش می داد. میزان
شیوع کم کاری تیروئید۲/۱ در هر۱۰۰۰ تولد زنده بدست آمد. میزان TSH سرم۱/۹۲% نوزادان مبتلا به کم کاریmu/Lit ۵تا۹/۹ و۲۶/۵% نوزادانmu/Lit۱۰تا۹/۱۹
و در ۶۳/۲% نوزادان بیش ازmu/Lit ۲۰
بود.
نتیجه
گیری:
با توجه به میزان بالای کم کاری گذرای تیروئید در جمعیت مورد پایش بهتر است در مرحله
نمونه گیری اولیه میزانT۳,T۴نیز
سنجیده شود تا موارد کاذب حذف گردند.
بهجت آریان، محمد رضا حاجی نژاد، اکبر کریمی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: زرشک گیاهی است با خاصیت آنتیاکسیدان و کاهشدهنده چربی که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف مقایسه اثر عصاره آبی میوه زرشک و داروی ضد چربی لواستاتین در کاهش سطح آنزیمهای شاخص کبدی در سرم موشهای کوچک آزمایشگاهی تحت تیمار با رژیم پرچرب انجام شد.
روشها: جمعیت مورد مطالعه ۶۰ سر موش سوری نر بود که به صورت تصادفی به ۴ گروه ۱۵ تایی تقسیم شد. گروه شاهد: هیچ تغذیهای دریافت نکرد. گروه کنترل منفی: هیپرلیپیدمیک بود و به عنوان گروه کنترل اصلی تلقی شد. گروه کنترل مثبت: علاوه بر رژیم پرچرب دوز مشخص لواستاتین دریافت کرد. گروه تیمار شده: در کنار رژیم پرچرب از عصاره زرشک به میزانmg/kg ۸۰ تغذیه کرد. در پایان دوره ۳۰ روزه از قلب موشها خونگیری و سطح سرمی آنزیمهای کبدی آنها اندازهگیری شد. دادهها به کمک آزمون آماری تحلیل شد.
نتایج: براساس نتایج سطح ALP آنزیم گروه تحت تیمار با میوه زرشک در مقایسه با گروه کنترل منفی کاهش معنیداری داشت (۰,۰۵ P<). تیمار با عصاره زرشک سبب کاهش معنیدار در سطح آنزیمهای ALT و AST در مقایسه با گروه کنترل منفی شد (۰,۰۵ P<) که تاثیری مشابه با لواستاتین داشت، اما در مقایسه گروه کنترل مثبت و تیمار شده اختلاف معنیداری در سطح آنزیمها دیده نشد.
نتیجهگیری: کارایی عصاره میوه زرشک در کاهش آنزیمهای کبدی موش های هیپرلیپیدمیک مشابه داروی لواستاتین است و با توجه به اثرات جانبی کمتر، کاربرد آن در رژیمهای درمانی توصیه میشود.
مصطفی راد، مرضیه ترکمن نژاد سبزواری، حسین کریمی مونقی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: رفتارهای چالشزا در دانشجویان باعث اختلال در روند آموزش و یادگیری گردیده و فرسودگی شغلی اساتید و انتقال این رفتارها به محیط کار را به همراه دارد. هدف این مقاله، معرفی رفتارهای چالشزا، علل و راهکارهای مدیریت آن، با مروری بر مطالعات میباشد.
روشها: در این مطالعه پژوهشگر با استفاده از جستجوی کامپیوتری در پایگاههای اطلاعاتی فارسی و انگلیسی با کلید واژههای رفتارهای چالشزا، رفتارهای غیر مدنی و نامحترمانه در دانشجو و استاد، دانشجویان بیادب و گستاخ، متون مرتبط را بهدست آورد.
نتایج: راهبردهای کمک به اساتید در کاهش رفتارهای چالشزا شامل توسعهی ارتباطات موثر و مهارتهای بین فردی برای بهتر شدن درک دیدگاههای دانشجویان، تنظیم انتظارات دوره و انتظار رفتارهای شفاف که کاملا منطبق با اهداف دوره و ارزشیابی باشد، بازخورد مناسب تدریس و یادگیری، در میان ترم به دانشجو و از طرف دانشجو، ایجاد محیط یادگیری مشارکتی و تجربه کلاسداری تعاملی، پاسخ محترمانه به تضادها به جای پاسخ خشن به دانشجو، رسیدگی به شکایات و بررسی فوری آن بر اساس اولویت میباشد.
نتیجه گیری: بهتر است اقدامات پیشگیرانه در جهت کنترل رفتارهای نامحترمانه صورت گیرد. مدیریت و کلاسداری خوب از بسیاری از مشکلاتی که بعدا رخ میدهد خواهد کاست.
فرزانه براتی، زهرا اشرفی، فرشته نجفی، اقدس کریمی، غلامرضا شریف زاده،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: شادکامی اساسیترین نیاز سلامت روانی انسانها محسوب میشود. دانشجویان نیروی انسانی و سازندگان فردای کشور تلقی میگردند. از این رو سلامت روانی آنان از اهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت شادکامی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد.
روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی ۳۴۹ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند به روش نمونهگیری چند مرحلهای انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه استاندارد شادکامی آکسفورد به روش خودگزارشی جمعآوری و توسط نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ تحلیل گردید.
نتایج: میانگین سنی دانشجویان ۲,۳±۲۱,۹ سال و میانگین نمره شادکامی آنها ۱۲.۰۹±۴۴,۱ بود. بین نمرهی شادکامی بر حسب جنس (۰,۰۰۱p<)، محل سکونت (۰,۰۱۹=p) و علاقه به رشتهی تحصیلی (۰,۰۰۴>p) تفاوت آماری معنیداری وجود داشت، اما بین نمرهی شادکامی و سایر مشخصات فردی دانشجویان تفاوت آماری معنیداری بهدست نیامد (۰,۰۵>p).
نتیجهگیری: یافتهها نشان داد وضعیت شادکامی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نسبتا مناسب است. برخی گروهها از سطح شادکامی پایینتری برخوردار بودند که لزوم توجه بیشتر به این گروهها ضروری بهنظر میرسد.
حسین کریمی مونقی، سید ناصر لطفی فاطمی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: یادگیری مبتنی بر حل مسئله بعنوان یکی از روش های نوین یادگیری نقش مهمی در آموزش پزشکی دارد. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه تاثیر آموزش مبتنی بر حل مسئله با روش سخنرانی بر میزان یادگیری درس فوریتهای پزشکی دانشجویان هوشبری انجام شد.
روشها: این مطالعه به روش نیمه تجربی پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. نمونه مورد مطالعه را تمامی ۶۸ دانشجوی کارشناسی هوشبری دانشگاه آزاد اسلامی مشهد تشکیل میدادند. تخصیص دانشجویان به دو گروه مداخله و کنترل بصورت تصادفی انجام شد. آموزش در گروه مداخله مبتنی بر حل مسئله و در گروه کنترل بصورت سخنرانی بود. برای مقایسه ی دو روش با تعدیل مقادیر پیش آزمون از آنالیز کوواریانس و نرم افزارSPSS ویرایش ۲۰ استفاده شد.
نتایج: در این مطالعه از بین ۶۸ دانشجو ۵۴ نفر (۷۹/۴%) پسر و ۱۴ نفر (۲۰/۶%) دختر بودند. میانگین سن دانشجویان ۲۱/۳ سال بود. گروههای مورد مطالعه از نظر مشخصات دموگرافیک تفاوت معنی نداری با یکدیگر نداشتند. بین میانگین نمرات پیشآزمون در هر دو گروه تفاوت معناداری دیده نشد (۰/۶۲=p)، اما میانگین نمرات پس آزمون در دو گروه متفاوت و گروه مداخله نسبت به گروه کنترل میانگین نمرات بالاتری داشتند (۰/۰۰۱P<).
نتیجه گیری: آموزش درس فوریتهای پزشکی به روش مبتنی بر حل مسئله تاثیر بیشتری بر میزان یادگیری دانشجویان هوشبری نسبت به روش سخنرانی و ارائه اسلاید داشت. لذا این روش برای آموزش دانشجویان هوشبری پیشنهاد می گردد.
حسین رنجبر، عباس حیدری، رباب لطیف نژاد رودسری، حسین کریمی مونقی، حسین نامدار ارشتناب، لاله حسینی شهیدی، مسعود حسینی، زهره خاکبازان، مریم ذاکری حمیدی، محمد مجلی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: شناسایی نقاط ضعف و قوت مقالات پرستاری مامایی با روش های تحلیل و نقد در تولید دانش و بهره برداری از آن حائز اهمیت است. این مطالعه با هدف تحلیل محتوی کمی مقالات پرستاری مامایی مجلات علوم پزشکی در دهه اخیر انجام گردید.
روش ها: به منظور تحلیل محتوی کمی مقالات پرستاری مامایی دهه اخیر بطور تصادف سال ۱۳۸۸ انتخاب گردید. از بین ۱۸۸ مقاله چاپ شده در این سال، ۱۶۸ مقاله با توجه به معیارهای ورود و خروج مورد ارزیابی قرار گرفت. ابزار تحلیل بر پایه نظر برنز و گرو (۲۰۰۷) تهیه گردید. متغیرهایی مانند ویژگی های نویسندگان، عنوان، نوع مطالعه، مقدمه، مروری بر متون، چکیده، بیان مسئله، اهداف، فرضیات، متغیرها، چارچوب، طرح تحقیق، یافته ها، بحث و نتیجه گیری و مرجع نویسی مورد تحلیل آماری قرارگرفت.
نتایج: بیشتر مقالات مورد بررسی از نظر موضوعی بالینی ( ۸۳/۱%) بودند. ۸۳/۳% مقالات مورد بررسی دارای چکیده ساختارمند بودند. در بین مقالات: ۵/۹۰% نقد و تحلیل بر روی متون، ۸۹/۹% چارچوب پژوهش، ۲۳/۷% روش نمونه گیری،۲۸/۶% کسب رضایت، ۴۳/۴% روایی و پایایی گزارش نشده بود است. در بخش بحث و نتیجه گیری مقالات از وضعیت مناسبی برخوردار بودند. میانگین تعداد کل منابع مورد استفاده در مقالات پرستاری مامایی ۲۳/۷۷ بوده است.
نتیجه گیری: مقالات پرستاری مامایی چاپ شده در مجلات علوم پزشکی از وضعیت نسبتا مطلوبی برخوردار است. هرچند بیشتر مقالات در قسمت روش پژوهش دچار مشکل بوده و در مواردی مانند چارچوب پژوهش، نقد و تحلیل مروری بر متون نیازمند دقت بیشتر است.
فاطمه زهرا کریمی، محدثه بخشی، محبوبه عبدالهی، زهره حسینی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: امروزه تربیت نیروی انسانی کارآمد و فراهم کردن زمینه های تحقق ایده یادگیری مادام العمر از جمله وظایف اصلی دانشگاه ها محسوب میگردد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی روان سنجی نسخه فارسی ابزار ارزیابی یادگیری مادام العمر به روش کمترین مربعات وزنی است.
روش بررسی: مطالعه ی حاضر از نوع روش شناختی و روان سنجی می باشد. ابزار مورد استفاده نسخه ی فارسی JeffSPLL بود. نمونه مورد مطالعه ۱۷۱ نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بودند. برای بررسی ساختار عاملی پرسشنامه با در نظر گرفتن مقیاس ترتیبی برای داده ها از روش کمترین مربعات وزنی به سه روش WLS، WLSM، WLSMV استفاده شد و شاخص های RMSEA و CFI و TLI برای بررسی مناسبت مدل بکار گرفته شدند. تحلیل های آماری با نرم افزار MPlus نسخه ی ۶ انجام شد.
یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی به روش WLSMV نشان داد شاخص RMSEA برابر بود با ۰/۱. شاخص های CFI و TLI به ترتیب برابر بودند با ۰/۹۱ و ۰/۹. بنابراین الگوی چهار عاملی مورد تایید قرار گرفت.
نتیجه گیری: پژوهش حاضر نشان داد نسخه فارسی JeffSPLL همانند نسخه اصلی ابزار دارای چهار عامل انگیزه یادگیری تخصصی، فعالیتهای علمی، توجه به فرصت های یادگیری و مهارت های تکنیکی در جستجوی اطلاعات است، لذا می تواند برای ارزیابی یادگیری مادام العمر در جامعه کارکنان علوم پزشکی فارسی زبان مورد استفاده قرار گیرد.
ارسلان کریمی مقدم، نرگس نیکونهاد لطف آبادی، بی بی فاطمه حقیرالسادات، محمد مجدی زاده،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: سیلیبینین ترکیبی فلاونو لیگنان است که از گیاه Silybum marianum استخراج می شود و خواص ضد سرطانی آن بر روی سلول های پستان مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، تهیه و ارزیابی فیزیوشیمیایی فرمولاسیون های مختلفی از سامانه ی نیوزومی حاوی سیلیبینین به منظور دستیابی به فرمولاسیونی هدفمند، جهت مبارزه بهتر با سلول های سرطان پستان است.
روش ها: نانوحامل ها با استفاده از نسبتهای مولی مختلف از کلسترول و پلی سوربات ۲۰ و ۶۰ سنتز و از میان ۹ فرمولاسیون سنتزی، بهترین فرمولاسیون با استناد به بازده درونگیری انتخاب گردید. در ادامه الگوی رهایش دارو در محیط شبیه سلول سرطانی، اندازه، بار سطحی نانو حامل، برهمکنش دارو و نانو سامانه با بررسی طیف های IR و مورفولوژی ذرات با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی گردید. در پایان میزان سمیت سیلیبینین نیوزومه بر رده سلولی MCF-۷ به روش MTT تعیین شد.
نتایج: فرمولاسیون نهایی حاوی سیلیبینین، دارای اندازهی ۱۱۸ نانومتر، بازده انکپسولاسیون ۵ ± ۹۲/۸۷ %، پتانسیل زتا ۰/۹ ± ۳۱/۳۳- میلیولت میباشد. حداکثر رهایش دارو از نانوسامانه در شرایط سلولهای سرطانی، طی ۴۸ ساعت ۸۹/۰۳ %بوده است. بررسی نتایج حاصل از MTT نشان داد که میزان سمیت سیلیبینین انکپسوله نسبت به سیلیبینین انکپسوله نشده بر رده سلولی MCF-۷ سرطان پستان بیشتر می باشد.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که سامانه ی نیوزومی با برخورداری از ویژگی های فیزیوشیمیایی مناسب، باعث افزایش سمیت سیلیبینین بر رده سلولی MCF-۷ گردیده است. بنابراین میتواند حاملی مناسب برای رسانش دارو به سلولهای سرطانی باشد.
سیدمحمد مولایی کبودان، حسین کریمی مونقی، علی عمادزاده، مریم صالحیان، فاطمه باقریان فروتقه،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: فعالیت جسمانی منظم خطر بیماریهای قلبی- عروقی، سرطان و افسردگی را کاهش میدهد. انجام فعالیت بدنی منظم اولویت سبک زندگی سالم است و یکی از راههای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای غیر واگیر میباشد. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر آموزش مبتنی بر نظریه رفتار برنامهریزی شده بر ارتقاء فعالیت فیزیکی بهورزان زن شاغل در کاشمر انجام شد.
روش ها: مطالعه به روش نیمه تجربی بر روی ۶۱ بهورز زن شاغل انجام گردید. واحدها به شیوه تصادفی ساده به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. از پرسش نامه فعالیت فیزیکی محقق ساخته به منظور جمعآوری دادهها استفاده شد. مداخله چهار هفته برای گروه هدف اجرا و گروه کنترل در این فاصله مداخلهای دریافت نکرد. تحلیل آماری با نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ و استفاده از آزمون مجذورکای و آزمون تی مستقل انجام شد.
نتایج: پس از مداخله، میانگین نمره هنجار انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتاری و میزان فعالیت فیزیکی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش آماری معنیداری داشت (۰/۰۵p<). بین میانگین نمره نگرش قبل و بعد از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معنیداری مشاهده نشد (۰/۰۵< p).
نتیجه گیری: مداخله آموزش مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده موجب ارتقاء رفتار فعالیت فیزیکی بهورزان زن شاغل گردید. پیشنهاد میشود از این نظریه در برنامههای آموزشی سطوح اولیه پیشگیری استفاده گردد.
علی اکبر وظیفه مند، حسین کریمی مونقی، طاهره صادقی، فرین تاتاری،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: تعیین نیاز آموزشی نقطه شروع هر نوع برنامه آموزشی است. اطلاعات مناسب، دانش و آموزشهای لازم، به زوجین کمک میکند تا زندگی زناشویی خود را بر مبنای صحیح پایه گذاری کنند. پژوهش حاضر نیازهای آموزشی قبل از ازدواج زوجین مراجعه کننده به مرکز بهداشت را مورد بررسی قرار داده است.
روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی روی ۳۸۲ (۱۹۱ مرد و۱۹۱زن) داوطلب ازدواج مراجعه کننده به مرکز بهداشت شهرستان تایباد، از مهر تا دی ماه ۱۳۹۸انجام شد. دادهها با استفاده از دو پرسشنامه اطلاعات فردی و بررسی نیازهای آموزشی جمع آوری شد. پرسشنامه نیازهای آموزشی شامل ۴۶ سؤال در هفت بخش بود. پرسشنامهها به زوجین تحویل داده شد و پس از تکمیل جمعآوری شد. دادهها در SPSSنسخه ۲۱ وارد شد. از شاخص های آمار توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون، تی مستقل، یومن ویتنی، کای اسکوئر و کروسکال والیس برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان در زنان ۴/۵۴± ۱۹/۲۲ و مردان۳۰/۴± ۳۸/۲۴ سال بود. بین نیازهای آموزشی و سن، محل سکونت، تحصیلات و شغل تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد (۰/۰۵p<). سه اولویت اول نیاز های آموزشی به ترتیب روابط با همسر و خانواده با میانگین ۴۹/۵۳ امتیاز ، باروری با میانگین ۳۳/۷۶ امتیاز و روابط جنسی با میانگین ۲۰/۱۶بود.
نتیجه گیری: نیاز به آموزش در تمامی زمینهها بالاتر از حد متوسط بود. زوجین مایل هستند آموزشها در زمینه روابط با همسر و خانواده پررنگتر شود.
طاهره انصاری فر، حسین کریمی مونقی، حسین رنجبر، محمدرضا فرزادمهر، مصطفی صادقی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان سراسر جهان است. تشخیص زودرس این سرطان نقش به سزایی در درمان آن دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده سرطان پستان در بهورزان زن شهرستان تربت حیدریه انجام شد.
روش ها: این پژوهش یک مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی با گروه کنترل بود، که در سال ۱۳۹۸ بر روی ۷۰ نفر از بهورزان زن شاغل در خانه های بهداشت انجام شد. داده ها به وسیله پرسشنامه ای روا و پایا، قبل و پس از مداخله، از هردو گروه مداخله وکنترل جمع آوری و بوسیله مداخله های آماری کای اسکوئر، من ویتنی و ویلکاکسون در نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: میانگین سن افراد در گروه مداخله و کنترل به ترتیب ۸/۴۳±۴۲/۷۷و ۲۱/۸ ±۴۰/۰۹سال بود. بعد از مداخله آموزشی، میانگین نمرات سازههای مدل اعتقاد بهداشتی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد (۰/۰۰۱>P). در حالی که این میانگین برای خودکار آمدی درک شده ماموگرافی معنی دار نبود.
نتیجه گیری: آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی موجب ارتقاء ادارکات مشارکت کنندگان گردید. لذا استفاده از این مدل آموزشی در سایر برنامههای آموزشی و پیشگیری پیشنهاد میگردد.
غلامحسن وحیدی رودی، حسین کریمی مونقی، حسین رنجبر، محبوبه عبدالهی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: دیابت یک مشکل عمده سلامتی در سراسر جهان است. آموزش رفتارهای خودمراقبتی یکی از عوامل مهم در مهار این بیماری تلقی می گردد. این مطالعه با هدف مقایسه دو روش آموزشی مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ و پمفلت به همراه سیدی آموزشی بر رفتارهای خودمراقبتی مبتلایان به دیابت نوع ۲ انجام شد.
روش ها: این پژوهش به روش نیمه تجربی انجام شد. جامعه آماری را تمامی مبتلایان (بالای ۳۰ سال) به دیابت نوع ۲ مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت روستایی بالا خواف در سال ۱۳۹۹ تشکیل می دادند. تعداد ۵۰ نفر از مبتلایان به دیابت نوع ۲ به روش تصادفی انتخاب و به دو گروه مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ و سیدی آموزشی به همراه پمفلت اختصاص داده شدند. جمع آوری داده ها در بدو ورود به مطالعه و دو ماه پس از اتمام آموزش از طریق پرسشنامه روا و پایا انجام شد. تحلیل دادهها با نرمافزار آماری SPSS نسخه ۲۱ انجام شد.
نتایج: ۶۰% واحدهای مورد مطالعه خانم بودند. میانگین سنی در گروه پمفلت به همراه سیدی آموزشی و مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ به ترتیب ۹/۳۸ ± ۶۱/۷۶ و ۶/۸۰ ± ۵۸/۶۴ سال بود. رفتارهای خودمراقبتی بین دو گروه تفاوت معناداری داشت، بطوری که میانگین نمرات گروه مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ بیشتر از گروه پمفلت به همراه سیدی آموزشی بود (۰/۰۰۱ >p). همچنین این تفاوت در هر یک از زیر مقیاس های رفتار خودمراقبتی بیماران مشاهده گردید (۰/۰۵> p).
نتیجهگیری: آموزش مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ بر رفتارهای خودمراقبتی مبتلایان به دیابت نوع دو موثرتر بود. پیشنهاد می گردد از این روش آموزشی به منظور تغییر رفتارهای خودمراقبتی این بیماران استفاده شود.
علی تقی پور، فاطمه زهرا کریمی، منور افضل آقایی، رباب لطیف نژاد، مریم صالحیان،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از جنبه های مهم بیماری کرونا، حوزه ی روانی و اجتماعی است. ترس و نگرانی از این بیماری می تواند منجر به ننگ اجتماعی ن سبت به افراد، و حتی مکان های اقامت آنها شود. این مطالعه با هدف تبیین درک و تجربه افراد جامعه از استیگمای اجتماعی در مواجهه با بیماری کرونا طراحی گردیده است.
روشها : این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا در بیمارســتانهای مرجع کووید ۱۹ در دانشــگاه علوم پزشــکی مشهد بر روی ۲۱نفر از بیماران مبتلا به کرونا ، همراهان بیمار ،افراد غیرمبتلا و کارکنان بیمارستانهای مرجع خدمات ۱۹-COVID انجام شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید. نمونهگیری تا رسیدن به اشــباع داده ها ادامه یافت. آنالیز متن مبتنی بر رویکرد تحلیل محتوا با تنظیم کدهای اولیه، فشــرده ســازی کدها در طبقات فرعی و ا صلی و نهایتا انتزاع م ضامین و مفاهیم کلیتر صورت پذیرفت. اعتبار داده ها نیز بر ا ساس معیارهای لینکولن و گوبا تایید گردید.
نتایج: تجزیه و تحلیل دادهها منجر به پدیدار شدن یک مضمون " انگ کرونایی مخرب تر از ابتلاء به کرونا" و دو طبقه اصلی ۱ "-از خود استیگمایی تا استیگمای اجتماعی " شامل زیر طبقات: "پنهانکاری، دوری گزینی فرد مبتلاء از دیگران، طرد شدگی از سوی اجتماع، و انگ بیرونی"، ۲ "-کرختی عاطفی" شامل زیر طبقات: "رفتار غیر حمایتی کادر درمان با فرد مبتلا، سـردی روابط زناشـویی بدنبال ابتلا یکی از زوجین، رفتار غیر همدلانه خانواده با فرد مبتلا " شد.
نتیجهگیری: ترس از ح ضور در اجتماع ،کنارهگیری از جمع، واکنش های غیر همدلانه و انگ زنی در حلقه برچ سب کرونایی قرار دارند. تلاش برای رعایت فاصله فیزیکی نباید منجر به ایجاد فاصله عاطفی و انسانی بین افراد گردد
هادی طهرانی، منور افضل اقایی، مریم صالحیان، علی تقی پور، رباب لطیف نژاد، فاطمه زهرا کریمی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اینکه شــناخت تجارب اســاتید و دانشــجویان در بهبود کیفیت آموزش مجازی از اهمیت شایانی برخوردار است، مطالعه حاضر با هدف تبیین درک و تجربه اعضا هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از آموزش مجازی در زمان اپیدمی کرونا انجام شد.
روشها: ماین مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا در دان شگاه علوم پز شکی م شهد انجام شد. م شارکتکنندگان از طریق نمونهگیری مبتنی بر هدف از بین اعضا هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصـاحبه نیمه سـاختار یافته اسـتفاده گردید. نمونه گیری تا رسـیدن به اشـباع داده ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل دادهها با ا ستفاده از روش تحلیل محتوایی صورت گرفت. اعتبار داده ها نیز بر ا ساس معیارهای لینکولن و گوبا تایید گردید.
نتایج: تجزیه و تحلیل دادهها منجر به پدیدار شـــدن ۳ طبقه اصـــلی ۱"-مزایای آموزش مجازی" با زیر طبقات " کاهش هزینه های اقتصـــادی، انعطاف پذیر بودن آموزش مجازی و ایجاد بســـتر مناســـب یاددهی- یادگیری" ۲- "معایب آموزش مجازی" با زیر طبقات "عدم مهارت کافی در ا ستفاده از آموزش مجازی، ف ضا، امکانات و زیر ساخت ناکافی ، عدم وجود تعامل موثر و انگیزه کافی، عدم رعایت اخلاق و امنیت اطلاعات، عدم امکان ارزشــیابی با کیفیت، عدم پشتیبانی مناسب نرم افزاری و عدم امکان حضور و غیاب مناسب" و ۳" -راهکارهای ارتقای آموزش مجازی" با زیر طبقات "راهکارههای ارتقا آموزش مجازی به ثبات در سیاستگزاری و سیاست های تشویقی، انجام ارزشیابی موثر، تقویت مهارت های تدریس، تلفیق آموزش آنلاین و آفلاین و توسعه زیرساخت ها و حمایت فنی" شد
سید جواد حسینی، محبویه فیروز، حسین کریمی مونقی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: تحلیل محتوا بطور گسترده در تحقیقات کیفی به منظور استخراج معانی استفاده می شود. رویکردها و روشهای مختلف تحلیل محتوا در پژوهش های پر ستاری بکار گرفته شده اند که شنا سایی آنها کمک شایانی به انتخاب روش مناسب در پژوهش های آتی می نماید. از این رو این مطالعه با هدف بررسی انواع رویکردها و روش های مورد استفاده جهت تجزیه وتحلیل متون تحقیقی پرستاران ایرانی انجام شد.
روش ها: مطالعه حاضر، یک مطالعه مروری روایتی می باشد که طی دو مرحله صورت گرفت. در مرحله اول به منظور دست یابی به انواع و فراوانی رویکردهای آنالیز محتوا، پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی بدون محدودیت زمانی تا ژانویه ۲۰۲۲ ،مورد جستجو قرار گرفت. در مرحله دوم و پس از مشخص شدن رویکردها با مراجعه به متونی که هر یک از روشها بطور جامع تو ضیح داده شده بودند، مشخصات آنان از جمله تعداد مراحل و جزئیات انجام هر یک را مشخص گردید.
نتایج: نتایج نشـان داد که رویکرد اسـتقرائی Lundman and Graneheim (۱۳۵ مقاله ۴۳,۹۷%) بیشـترین استفاده را داشته است. مقالاتی هم وجود داشتند (۱۱۱ مقاله،۳۶.۱۶%) که از رویکرد استقرائی استفاده کرده بودند؛ ولی اشاره ای به روش بکار برده شده، نداشتند. روش Mayring دارای بیشترین تنوع از نظر روشهای مختلف (نه) آنالیز محتوا بود. Shannon and Hsieh نیز ســه رویکرد اســتقرائی، قیاســی و تجمیعی را به منظور انجام آنالیز محتوا پیشنهاد داده اند.
نتیجه گیری: نتایج نشــان داد که در مجموع دو رویکرد اســتقرائی و قیاســی و هشــت روش مختلف مورد اســتفاده پژوهشـــگران پرســـ تار ایرانی جهت آنالیز محتوا بوده اســـت. اگر چه روشهایی همانند and Graneheim Lundman ،Kingas and Elo و Shannon and Hsieh بیشتر مورد استفاده محققین بوده است، ، اما بنظر میرسد روش Mayring با توجه به تنوع در آنالیز محتوا مورد توجه پژوهشگران در آینده قرار بگیرد.
مهبان ممتازی، محسن رازانی، جواد کریمی، زهرا تنها،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: صفات چهارگانه تاریک شخصیت به عنوان یک مدل جدید و یکپارچه از ترکیب نظریههای مختلف شخصیت تشکیل شدهاست. پژوهش حاضر با هدف تعیین ابعاد مرضی و چهارگانه تاریک شخصیت با میانجیگری انعطافپذیری روانشناختی در دانشجویان انجام شد.
روش ها: پژوهش از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بودند که به روش نمونه گیری در دسترس۲۳۰ دانشجو انتخاب شدند. پرسشنامه ابعاد مرضی شخصیت (PID-۵)، پذیرش و عمل (AAQ-II)، چهارگانه کوتاه شخصیت (PDQ-۴) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS-۲۴ و برای بررسی متغیر میانجی از تحلیل مسیر با Amos-۲۴ استفاده شد.
نتایج: بررسی ها نشان داد رابطه معنیداری بین نمره کل ابعاد مرضی شخصیت با جامعهستیزی (۰/۳۵=r) و سادیسم (۰/۴۹=r) مشاهده شد (۰/۰۵>p). انعطافپذیری روانشناختی با جامعهستیزی (۳۴/۰=r) و سادیسم (۳۷/۰=r) رابطه داشت. همچنین تاثیر مستقیم ابعاد مرضی شخصیت بر سه صفت تاریک خودشیفتگی، جامعه ستیزی و سادیسم تایید شد. علاوه بر آن نقش میانجی گر انعطافپذیری روانشناختی در رابطه بین ابعاد مرضی شخصیت و صفت تاریک جامعهستیزی مورد تایید قرار گرفت (۰/۰۵>p).
نتیجه گیری: شدت تأثیر ابعاد مرضی شخصیت بر متغیر میانجی انعطافپذیری روانشناختی قوی بود. ابعاد مرضی شخصیت و انعطافپذیری روانشناختی بیشترین نقش را در تبیین سادیسم و جامعهستیزی داشتند.