جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای تئوری رفتار برنامه ریزی شده

علی دلشاد نوقابی، فاطمه دارابی، مهدی مشکی،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

زمینه و هدف: در حال حاضر تلویزیون یک رسانه مورد استفاده همه افراد خانواده بخصوص کودکان است. استفاده بیش از حد و کنترل نشده کودکان از تلویزیون، آنان را در معرض خطراتی همچون اختلالات تکاملی، اجتماعی و روانی قرار می دهد. با توجه به اینکه والدین مهمترین نقش را در تربیت و کنترل عوامل مؤثر بر ارتقای سلامت کودکانشان دارا می باشند، لذا این پژوهش با هدف تعیین تأثیر آموزش بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده به والدین بر میزان و نحوه نظارت والدین برتماشای تلویزیون در کودکان دانش آموز آن ها در سال۱۳۹۰ طراحی واجرا شد.

روش: این مطالعه نیمه تجربی با شرکت ۱۲۰ تن از والدین دانش آموزان پایه اول و پنجم ابتدایی شهر گناباد که در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و داده های مرتبط با سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، آگاهی و عملکرد والدین و میزان ساعت تماشای تلویزیون توسط کودکان با استفاده از پرسشنامه خود گزارشی در شروع و یک ماه بعد از مداخله جمع آوری شد. نسبت روایی محتوا (CVR)، شاخص روایی محتوا (CVI)، پانل خبرگان و ضریب آلفای کرونباخ برای روانسنجی پرسشنامه به کار رفتند. مداخله آموزشی به همراه کتابچه آموزشی "کودک و تلویزیون" در قالب ۳ جلسه ۶۰-۴۵ دقیقه ای برای والدین دانش آموزان گروه مداخله در چهار گروه ۱۵ نفری به شیوه ی بحث گروهی با تمرکز بر سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده اجرا شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS۲۰ و آزمون های آماری مجذور کای، آزمون Paired T-test ، آزمون تی مستقل، آزمون من ویتنی و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند و (۰۵/۰>P) به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

یافته ها: قبل از مداخله آموزشی بین دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک، میانگین ساعات تماشای تلویزیون توسط کودکان، نمره آگاهی والدین و میانگین امتیاز سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما در گروه مداخله پس از آموزش، تغییر معنی دار در میانگین ساعات تماشای تلویزیون در کودکان آنها(از ۰۲/۲±۷۴/۶ به ۴۰/۲±۲۸/۴) (۰۳۹/۰=P)، نمره آگاهی (از ۱/۲±۸/۵ به ۹/۱±۷/۷) (۰۰۱/۰=P)، امتیاز سازه های نگرش (از ۵/۱۱±۵/۳۵ به ۹/۸±۴/۴۸) (۰۰۳/۰=P)، هنجار انتزاعی (از ۱/۸±۸/۱۱ به ۶/۸±۵/۲۴) (۰۰۱/۰>P) و قصد رفتاری (از ۴/۷±۶/۱۸ به ۱/۵±۸/۳۱) (۰۰۱/۰>P) مشاهده گردید ولی تغییرات معنی داری در متغیرهای مذکور در گروه کنترل مشاهده نشد.

نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می دهد که مداخله آموزشی بر مبنای سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده قادر است آگاهی، نگرش، هنجار انتزاعی و قصد رفتاری والدین را در کنترل و نظارت آنان بر تماشای تلویزیون فرزندانشان تغییر داده و موجب بهبود عملکرد نظارتی والدین و کاهش ساعات تماشای تلویزیون کودکان آنها گردد. استفاده از این الگوی آموزشی برای اصلاح شیوه های تربیتی والدین در مورد سایر مشکلات رفتاری کودکان توصیه می شود.


عذرا غفوری، امیر پاکپور حاجی آقا، زینت جورابچی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: برای کاهش عوارض ناشی از بارداری و زایمان، شناسایی موثرترین راه ارائه خدمات یکپارچه حائز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عوامل موثر بر دریافت مراقبت های پیش از بارداری با کاربرد نظریه رفتار برنامه ریزی شده  در بین مزدوجین زن شرکت کننده در کلاس های آموزش قبل از ازدواج انجام شده است. 
روش ها: این مطالعه توصیفی - تحلیلی  به روش مقطعی در سال­های ۱۳۹۶ - ۱۳۹۷ انجام شد. جامعه مورد مطالعه زنان شرکت کننده در کلاس­های آموزش قبل از ازدواج بود که ۱۵۰ نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای ابزار کار پرسشنامه ای در چارچوب نظریه رفتار برنامه ریزی طراحی شد. آمار  توصیفی، رگرسیون خطی و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ انجام شد.
نتایج: میانگین سنی شرکت کنندگان۵/۹۶ ±۲۴/۶۷ سال بود. میانگین نمره مربوط به نگرش ۵/۸۸ ± ۴۱/۰۱، هنجارهای ذهنی (۴/۹۲)±۲۵/ ۵۳، کنترل رفتاری درک شده۴/۹۴±  ۲۴/۷۷ و قصد رفتاری افراد۵/۸۵ ± ۳۲/۰۶ به دست آمد. در مرحله اول نگرش بیشترین پیش گویی کننده قصد رفتاری بود و  در مرحله دوم ترکیب کنترل رفتاری درک شده با نگرش قصد انجام رفتار را ۱۲% افزایش داد (۰/۰۰۱>p).
نتیجه ­گیری: زنان به اهمیت مراقبت های پیش از بارداری نگرش مثبتی دارند، ولی کنترل رفتاری درک شده در آن ها پایین است. تقویت کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتاری را افزایش می دهد. هم چنین آموزش مردان در  این زمینه سبب افزایش هنجارهای ذهنی مثبت خواهد شد.
حسین امانی، دکتر هدایت ا... شمس، دکتر محمد مطلبی، سعید عرفان پور، عطیه کامل خدابنده،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: بیماری تب مالت یکی از شایع­ترین بیماری­های قابل انتقال از حیوان به انسان و یکی از مشکلات مهم بهداشتی در سطح جهان بخصوص در کشورهای درحال توسعه است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر رفتارهای پیشگیرانه تب مالت در بین دامداران انجام شد.
روش­ ها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی با دو گروه مداخله و کنترل بوده است. جامعه هدف دامداران تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت روستایی شهرستان زاوه بودند. ۱۰۴ نفر از مشارکت کنندگان به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله­ای انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (گروهای مساوی ۵۲ نفره) تقسیم شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته براساس سازه­ های تئوری رفتار برنامه ریزی شده انجام شد. روایی و پایایی ابزار پیش از انجام مطالعه تایید گردید. تحلیل داده­ها با آزمون­ های کای دو، من ویتنی، دقیق فیشر و با استفاده از SPSS نسخه ۲۴ انجام شد.
نتایج: میانگین سنی در گروه مداخله ۱۱/۹±۳۹/۷۹و در گروه کنترل ۱۲/۱۶±۴۲/۸۵ سال بود. دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک همگن بودند. تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمرات تمامی سازه­های تئوری رفتار برنامه ریزی شده دو گروه پس از مداخله و سه ماه بعد از آن نسبت به قبل از مداخله، مشاهده شد (۰/۰۰۱>P).
نتیجه­ گیری: یافته­ های این مطالعه نشان دهنده کارآیی تئوری رفتار برنامه ریزی شده در امر پیشگیری از بیماری تب مالت می‌باشد و بر این اساس، از تئوری رفتار برنامه ریزی شده می­توان به عنوان چارچوبی جهت طراحی مداخلات آموزشی به منظور پیشگیری وکنترل بیماری­های مشترک بین انسان و حیوان مخصوصا تب مالت استفاده کرد.
هادی علیزاده، سیده بلین توکل، داوود رباط سرپوشی، ۴ هاشم حشمتی، نوشین پیمان،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: پسماندهای بیمارستانی به دلیل خواص خطرناک به مدیریت خاص نیاز دارند و دفع ناصحیح آن ها تهدیدی جدی برای محیط زیست و سلامت عمومی محسوب می شود. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر بی خطرسازی پسماند های عفونی در بین کارکنان سلامت شاغل در مراکز جامع سلامت شهر تربت حیدریه انجام شد.
روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود که ۱۱۰ نفر از کارکنان بهداشتی شاغل درمراکز جامع سلامت شهر تربت حیدریه در آن شرکت کردند. واحدها بطور تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده جمع آوری شد. سپس دوجلسه آموزشی توسط پژوهشگر برگزار گردید و در پایان به هر کدام از شرکت کنندگان یک پمفلت آموزشی در خصوص موضوع مورد بحث داده شد.  شرکت کنندگان ۲ ماه پس از مداخله ارزیابی شدند. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ و آزمون تی زوج، تی مستقل، کای اسکوئر تحلیل گردید.
نتایج: میانگین نمرات دو گروه از نظر سطح آگاهی، نگرش، عملکرد، قصد رفتاری، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری درک شده قبل از مطالعه تفاوت معنی داری نداشتند (۰/۰۵P>). پس از مداخله میانگین نمرات تمام ابعاد پرسشنامه در گروه مداخله بطور معنی داری افزایش یافت (۰۵/۰P<)، ولی میانگین نمرات گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشتند (۰/۰۵P>).
 نتیجه­ گیری: آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده موجب ارتقائ سطح آگاهی و مهارت کارکنان سلامت جهت دفع صحیح پسماندهای عفونی می گردد.

صفحه ۱ از ۱     

Creative Commons License
 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Designed & Developed by : Yektaweb