افسانه زارع، حمیده حسینی، بهناز جعفری، سیاوش فریاد، اشکان فریاد، حمیدرضا زنده طلب، حمیدرضا بهنام وشانی، زهرا امامی مقدم،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: بیماریهای پریودنتال و پوسیدگی دندانی از علل شایع از دست دادن دندانها در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران می باشد. سواد سلامت از عوامل دخیل در ارتقاء سلامت دهان و دندان بوده و در این بین، مادران نقش مهمی در تأمین سلامت دهان و دندان کودکان خود دارند. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین تاثیرالگوی توانمند سازی خانواده محور بر سواد سلامت دهان و دندان مادران کودکان دبستانی انجام شد.
روشها: این مطالعه نیمه تجربی با مشارکت ۶۰ نفر از مادران دارای کودکان دبستانی انجام شد. ۴ جلسه برنامه منطبق با مراحل الگوی توانمندسازی بر اساس نیازسنجی در طول یک ماه در گروه آزمون به کار گرفته شد. پس از پایان مداخله و یک ماه بعد از اجرای برنامه، ابزار سواد سلامت دهان مجددا در اختیار گروه آزمون و کنترل قرار گرفت و تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ و آزمون های آماری تی مستقل، من ویتنی، دقیق فیشر و کای اسکوئر دقیق آنالیز شدند.
نتایج: دو گروه از نظر متغیرهای جمعیت شناختی همگن بودند. قبل از مداخله میانگین نمره سواد سلامت در دو گروه تفاوت معنی دار نداشت (۰/۰۵<p)، اما بعد از مداخله میانگین نمره ابعاد درک مطلب، درک اعداد، گوش دادن، تصمیم گیری در گروه مداخله به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود. (۰/۰۵P<).
نتیجه گیری: آموزش براساس الگوی توانمندسازی خانواده محور سبب افزایش سواد سلامت دهان مادران کودکـان دبستانی گردید.