۴ نتیجه برای مطالعه کیفی
مینا حسین زاده، هادی حسنخانی، محمدحسن صاحبی حق، فرناز رحمانی، پروانه آقاجری،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: پرستاران بزرگترین گروه کاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی هستند، درک تجارب آن ها از قابلیت استفاده و کاربرد سیستم اطلاعات بیمارستانی، تاثیر زیادی بر موفقیت یا شکست کاربرد آن و در نهایت کیفیت مراقبت از بیمار خواهد داشت. لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین تجارب پرستاران از به کارگیری سیستم اطلاعات بیمارستانی در بیمارستان های آموزشی شهر تبریز در سال ۱۳۹۶ انجام گرفته است.
روش ها: مطالعه حاضر با روش کیفی و با رویکرد پدیدار شناسی انجام گرفت. مشارکت کنندگان شامل ۱۴ نفر از پرستاران بودند که با روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. روش جمعآوری دادهها مصاحبه عمیق بود. پس از اخذ رضایت آگاهانه از مشارکت کنندگان، مصاحبه ها ضبط گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش ۷ مرحله ای کلایزی استفاده شد.
نتایج: پس از تحلیل دادههای مطالعه در مجموع ۴۶۰ کد اولیه ،۱۰ زیردرون مایه و۲ درون مایه اصلی "نقایص ساختاری سیستم اطلاعات بیمارستانی" و "اثرات سیستم اطلاعات بیمارستانی در کارآیی مراقبت های پرستاری" آشکار گردید.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه ی حاضر بیانگر تاثیرات مثبت استفاده از سیستم HIS در ارتقای مراقبت از بیماران می باشد؛ با این وجود نقاط ضعفی از قبیل دوباره کاری و دور شدن از بالین و مشکلات مرتبط با سیستم نیز از سوی پرستاران استفاده کننده از سیستم HIS گزارش گردید. لذا تقویت عوامل تسهیل کننده و رفع نقایص سخت افزاری و نرم افزاری این سیستم به منظور افزایش کارآیی آن در ارتقای مراقبت ها و نیز استفاده از رایانه های قابل حمل و جیبی متصل به سیستم HISپیشنهاد می شود.
محمد خمرنیا، مهدیه بختیاری، محمد حسن امیری مقدم، فاطمه جوادی، فاطمه صفدری ادیمی، مصطفی پیوند،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ترویج تغذیه با شیر مادر را یکی از راهبرد های مهم برای رشد و بقای کودکان بیان کرده است. این مطالعه با هدف تبیین تجارب مادران از چالش های تغذیه شیرخواران از شیر مادر در جنوب شرق ایران انجام شده است.
روشها: این مطالعه کیفی در سال ۱۴۰۱ در شهر زاهدان، با بالاترین نرخ تولد در کشور، انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل مادران دارای فرزند زیر یکسال بود که به هر دلیلی از شیر خود برای تغذیه کودک استفاده نمی کردند بود. افراد به روش نمونهگیری هدفمند وارد مطالعه شده و نمونهگیری تا زمان اشباع داده ها انجام گردید. جمع آوری داده به صورت مصاحبه در پایگاه های سلامت و با استفاده از راهنمای سئوالات انجام شد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده گردید.
یافته ها: تحلیل داده ها منجر به پدیدار شدن چهار مضمون اصلی و ۱۷ طبقه شامل: ۱. عوامل مرتبط با مادر (شامل طبقات بیماری مادر، ویژگی های جسمی و ارثی، سوء تغذیه مادر، استفاده از دارو، عدم دوشیدن شیر مادر، خرافات و دلایل مذهبی)، ۲. عوامل مرتبط با نوزاد (شامل طبقات بیماری نوزاد و عدم تمایل نوزاد به مصرف شیر مادر )، ۳. عوامل مرتبط با خانواده (نداشتن وقت کافی، داشتن دو شیر خوار همزمان، فاصله ی زیاد بین دو بارداری و دوری نوزاد از مادر) و ۴. ویژگی های شیرخشک (شامل طبقات وابستگی نوزاد به شیر خشک در استفاده مقطعی، وزن دهی بیشتر به نوزاد و بیدار نشدن نوزاد در شب) شد.
نتیجه گیری: یافته های مطالعه حاضر حاکی از تاکید بیشتر به مسئله آموزش و دادن آگاهی به مادران شیرده می باشد. آگاهی مادران شیرده از فواید و علل الخصوص مضررات عدم شیردهی می تواند نقش مهمی در ادامه تغذیه انحصاری نوزاد داشته باشد.
عالیه بهروزی فرد، سید ابوالفضل وقار سیدین، علی محمد ایزدپناه، فاطمه بیابانی، مصطفی حمید،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: : قانون شکنی در مراقبت پرستاری از بیماران یکی از ارکان مهم و اصلی اصول اخلاقی در پرستاری میباشد. این مطالعه به منظور تبیین تجارب پرستاران از قانون شکنی در مراقبت از بیماران به صورت یک مطالعه کیفی انجام شد.
روش ها: در این مطالعه کیفی ۱۵ نفر از پرستاران مجرب مرکز آموزشی درمانی پژوهشی ولیعصر (عج) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ساکن در سال ۱۴۰۰ جنوبی مشارکت نمودند.
روش نمونه گیری از نوع هدفمند بود و داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته انفرادی جمعآوری شد. روش تحلیل کیفی از نوع پدیدارپشناسی با رویکرد من ونن و با کمک نرمافزار ۱۰MAXQDA بود. .
نتایج: مصاحبه با مشارکتکنندگان در خصوص تجاربشان در خصوص قانونشکنی در انجام مراقبتهای پرستاری، منجر به ظهور دو طبقه اصلی شد:که اولین طبقه فرار از تنبیه و دومین طبقه : بیتوجهی مسئولین، بود فرار از تنبیه: که خود شامل ۳ زبر طبقه : الف) سکوت اجباری ب) استعلاجی ج) قانونگریزی اجباری و طبقه دوم که بیتدبیری مسئولین بود خود شامل دو زیر طبقه تلافی متقابل و پرستار برده بود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که گزارش خطا با رویکرد مثبت در پرستاری وجود دارد و باید بیش از پیش تقویت شود و قبل از هر چیز قوانین وضع شده در پرستاری و حقوق بشر در پرستاری توسط مسئولین عملیاتی شده تا پرستاران نیز شاهد قانونشکنی و یا گاهآ عدم اجرای قوانین توسط خود مسئولین پرستاری نباشند.
محمد واحدیان شاهرودی، هادی علیزاده سیوکی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: تب مالت در اغلب نقاط جهان بهخصوص در کشورهای درحال توسعه از لحاظ بهداشت عمومی و تأثیر آن در وضعیت اقتصادی، اجتماعی جامعه دارای اهمیت میباشد. لذا این مطالعه با هدف تبیین عوامل رفتاری و غیررفتاری تأثیرگذار بر بروز تب مالت در شهرستان تربتحیدریه طراحی شده است.
روش ها: پژوهش حاضر یک تحلیل محتوای کیفی است که بین ۳۰ نفر بهصورت هدفمند و با مصاحبه نیمهساختاریافته انجام شد. سپس نمونهگیری مبتنی بر هدف انجام و با روش گلوله برفی تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل دادهها بر اساس مراحل پنج گام لاندمن انجام شد.
نتایج: در پژوهش حاضر ۳ مضمون (عوامل رفتاری، عوامل سازمانی، عوامل مؤثر بر اتخاذ رفتار) از تحلیل دادهها استخراج شد. مضمون عوامل رفتاری شامل ۳ طبقه (رفتارهای تغذیهای ناسالم، حفاظت و ایمنی، مسائل بهداشت محیطی) میباشد. مضمون عوامل سازمانی شامل ۲ طبقه (مشارکت افراد کلیدی و تأثیرگذار، مشارکت سازمانها)؛ مضمون عوامل مؤثر بر اتخاذ رفتار شامل ۳ طبقه (عوامل مستعدکننده، عامل قادرکننده، عوامل تقویتکننده) میباشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، ابتلا به بروسلوزیس محدود به عدم آگاهی کشاورزان و اعضای خانواده آنها نیست؛ بلکه رفتارهای مرتبط با فرهنگ، باورهای نادرست، سیاستهای دولت، مشارکت ناکافی ذینفعان در اجرای برنامهها؛ نیز میتوانند نقش قابلتوجهی در افزایش شیوع بیماری داشته باشند.