محمد واحدیان شاهرودی، هادی علیزاده سیوکی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: تب مالت در اغلب نقاط جهان بهخصوص در کشورهای درحال توسعه از لحاظ بهداشت عمومی و تأثیر آن در وضعیت اقتصادی، اجتماعی جامعه دارای اهمیت میباشد. لذا این مطالعه با هدف تبیین عوامل رفتاری و غیررفتاری تأثیرگذار بر بروز تب مالت در شهرستان تربتحیدریه طراحی شده است.
روش ها: پژوهش حاضر یک تحلیل محتوای کیفی است که بین ۳۰ نفر بهصورت هدفمند و با مصاحبه نیمهساختاریافته انجام شد. سپس نمونهگیری مبتنی بر هدف انجام و با روش گلوله برفی تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل دادهها بر اساس مراحل پنج گام لاندمن انجام شد.
نتایج: در پژوهش حاضر ۳ مضمون (عوامل رفتاری، عوامل سازمانی، عوامل مؤثر بر اتخاذ رفتار) از تحلیل دادهها استخراج شد. مضمون عوامل رفتاری شامل ۳ طبقه (رفتارهای تغذیهای ناسالم، حفاظت و ایمنی، مسائل بهداشت محیطی) میباشد. مضمون عوامل سازمانی شامل ۲ طبقه (مشارکت افراد کلیدی و تأثیرگذار، مشارکت سازمانها)؛ مضمون عوامل مؤثر بر اتخاذ رفتار شامل ۳ طبقه (عوامل مستعدکننده، عامل قادرکننده، عوامل تقویتکننده) میباشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، ابتلا به بروسلوزیس محدود به عدم آگاهی کشاورزان و اعضای خانواده آنها نیست؛ بلکه رفتارهای مرتبط با فرهنگ، باورهای نادرست، سیاستهای دولت، مشارکت ناکافی ذینفعان در اجرای برنامهها؛ نیز میتوانند نقش قابلتوجهی در افزایش شیوع بیماری داشته باشند.