AU - Almodaresi, Seyed Ali AU - Jafari, Seyed Javad AU - Hosseinzadeh, Edris AU - Miri, Mohammad AU - Taghavi, Mahmoud AU - Khosravi, Rasoul AU - Eslami, Hadi AU - Peirovi Minaee, Roya AU - Fallahzadeh, Reza Ali TI - Investigation of Fluoride Concentration in Rural Drinking Water Resources of Bardaskan County Using Geographic Information System (GIS) in 2014 PT - JOURNAL ARTICLE TA - thums-jms JN - thums-jms VO - 3 VI - 4 IP - 4 4099 - http://jms.thums.ac.ir/article-1-304-fa.html 4100 - http://jms.thums.ac.ir/article-1-304-fa.pdf SO - thums-jms 4 AB  - زمینه و هدف: میزان فلوراید منابع آب شرب از اهمیت بسیاری در امر سلامت افراد جامعه برخوردار است. آب شرب یکی از منابع اصلی تامین فلوراید مورد نیاز انسان‌ها است. علیرغم اهمیت موضوع، اطلاعات اندکی در این زمینه در دسترس است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان فلوراید منابع آب شرب روستایی شهرستان بردسکن با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام شد. روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی از 30 منبع آب شرب روستایی شهرستان بردسکن در سال 1393 نمونه‌برداری و میزان فلوراید آنها تعیین شد. به منظور درون‌یابی پارامتر فلوراید از روش‌های کریجینگ، تابع شعاعی، تخمین‌گر عام و تخمین‌گر موضعی استفاده شد. در پایان بهترین روش درون‌یابی با استفاده از ریشه میانگین مربعات خطا تعیین و در نهایت نقشه‌های پهنه‌بندی با استفاده از روش‌های زمین آمار در نرم‌افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه شدند. نتایج: میانگین غلظت فلوراید در منابع آب شرب مورد مطالعه 0.058 ± 0.562 و حداقل و حداکثر غلظت فلوراید نیز به ترتیب 0.06 و 1.43 میلی‌گرم بر لیتر بود. بر اساس نقشه‌های پهنه‌بندی، در قسمت‌های مرکزی میزان فلوراید از میانگین کل بالاتر بود. همچنین بهترین مدل برای پهنه‌بندی فلوراید در محیط مورد مطالعه روش کریجینگ ساده با مجذور میانگین مربع خطا میزان 0.16916 تعیین شد. نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر، میزان فلوراید در منابع آب آشامیدنی در محدوده مطلوب قرار دارد و نگرانی در رابطه با غلظت فلوئور آب آشامیدنی وجود ندارد. CP - IRAN IN - Zabol University of Medical Sciences LG - eng PB - thums-jms PG - 32 PT - Research YR - 2016