Journal title
عنوان نشریه
Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences
Medical Sciences
http://jms.thums.ac.ir
1
admin
2716-9669
2716-9669
doi
fa
jalali
1395
7
1
gregorian
2016
10
1
4
3
online
1
fulltext
fa
اثر پودر میوه نارس گیاه موموردیکا کارانتیا بر مالوندیآلدئید سرم در موشهای صحرایی تغذیه شده با جیره پرچرب
The Effect of unripe fruit powder of Momordica charantia on serum malondialdehyde in rats fed a high-fat diet
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<p dir="RTL" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">زمینه و هدف: </span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">خربزه تلخ (کارلا) یک گیاه دارویی شناخته شده­ است که در جنوب شرق ایران مصرف خوراکی دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثر پودر میوه گیاه خربزه تلخ بر سطح سرمی مالون دیآلدئید در موشهای صحرایی تحت تیمار با رژیم پرچرب انجام شد.</span></span></span></p>
<p dir="RTL" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">روشها: </span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">در این مطالعه تجربی ۴۰ سر موش صحرایی نر بود به صورت تصادفی به ۴ گروه ۱۰ تایی تقسیم شد: موشهای گروه کنترل منفی جیره معمولی دریافت کردند. موشهای گروه کنترل مثبت با جیره پرچرب تغذیه شدند. گروه سوم جیره پرچرب را همراه با چهار درصد پودر میوه گیاه خربزه تلخ دریافت کرد و گروه چهارم علاوه بر جیره پر چرب با جیره حاوی ۸ درصد پودر میوه گیاه خربزه تلخ بهمدت ۱ ماه تغذیه شدند. در پایان دوره از قلب موشها خونگیری شد و کلسترول تریگلیسرید و مالون­دی­آلدهید سرم بهوسیله کیت­های تجاری اندازه­گیری شد. </span></span></span></p>
<p dir="RTL" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتایج</span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">: سطح سرمی مالون دی آلدئید در گروه کنترل مثبت اختلاف معنیداری با گروه کنترل منفی داشت (۰/۰۵</span></span></span><span style="color: black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">></span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;">P</span></span></span><span style="color: black;"><span style="font-family:b nazanin;">)</span></span><span style="color: black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">. مالون دی آلدئید گروه­های تحت تیمار با میوه خربزه تلخ در مقایسه با گروه کنترل مثبت کاهش معنیداری نشان داد (۰/۰۵></span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;">P</span></span></span><span style="color: black;"><span b="" font-size:="" style="font-family: ">). پودر گیاه خربزه تلخ سبب کاهش معنیدار کلسترول و تریگلیسرید سرم در مقایسه با گروه کنترل مثبت شد. سطح سرمی مالوندیآلدئید ،کلسترول و تریگلیسرید در گروههای دریافت کننده جیره پرچرب به همراه ۴ و ۸ درصد پودر میوه خربزه تلخ اختلاف معنی­داری را نشان نداد</span></span><span style="font-family: Tahoma, Arial, Verdana; font-size: 13px; text-align: justify; background-color: rgb(255, 255, 255);"><span style="font-family: "b nazanin";"><span style="font-size: 12pt;">(۰/۰۵<</span></span></span><span dir="LTR" style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Arial, Verdana; font-size: 13px; text-align: justify; background-color: rgb(255, 255, 255);"><span style="color: black;"><span style="font-family: "times new roman", serif;">P</span></span></span><span style="font-family: Tahoma, Arial, Verdana; font-size: 13px; text-align: justify; background-color: rgb(255, 255, 255);"><span b="" font-size:="">)</span></span><font face="times new roman, serif"><span style="color: black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">.</span></span></span></font></p>
<p dir="RTL" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><font face="times new roman, serif"><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتیجه گیری</span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">: مصرف میوه نارس گیاه خربزه تلخ به همراه جیره غذایی می­تواند باعث کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب اکسیداتیو شود.</span></span></span></font></p>
<p><strong><em>Background & Aim</em></strong><em>:</em> Momordica charantia (Karela) is a well-known medicinal plant with nutritional applications in southeast of Iran. This study was conducted to investigate the effect of fruit powder of Karela on serum malondialdehyde levels in rats fed a high-fat diet.</p>
<p><strong><em>Methods</em></strong>: In this experimental study, 40 male rats randomly divided into 4 groups of 10. Rats in the first group received normal diet and served as negative control group. Also, rats in the second group were treated only with high-fat diet and served as positive control group. The third group received high-fat diet containing 4% of Momordica charantia powder and finally the fourth group received high-fat diet containing 8% of Momordica charantia powder for 30 days. At the end of the study, blood samples were taken from the rats' hearts and serum levels of cholesterol,triglyceride and malondialdehyde (MDA) were determined using commercial kits.</p>
<p><strong><em>Results</em></strong>: Serum levels of malondialdehyde had a significant difference in positive control group compared to negative control group (P<0.05). Serum levels of malondialdehyde in Karela-treated groups had a significant reduction compared to the positive control group. Fruit powder of Karela significantly decreased serum levels of cholesterol, trigelyceride and malondialdehyde in rats compared to the positive control group (p<0.05). No significant difference was observed in serum levels of cholesterol,triglyceride and malondialdehyde (MDA) between groups treated with high-fat diet containing 4% and 8% of Fruit powder of Karela (p˃0.05) .</p>
<p><strong><em>Conclusion</em></strong>: Having a diet containing unripe fruit powder of Momordica charantia can decrease lipid peroxidation and oxidative damage. </p>
خربزه تلخ, موش صحرایی, مالوندیآدئید, کلسترول
Karela, malondialdehyde, rat, cholesterol
24
30
http://jms.thums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-120-2&slc_lang=fa&sid=1
Mehran
Sepahi
مهران
سپاهی
mehransepahi@gmail.com
10031947532846004446
10031947532846004446
No
University of Zabol
دانشگاه زابل
Mohammad Reza
Hajinezhad
محمد رضا
حاجی نژاد
hajinezhad@gmail.com
10031947532846004447
10031947532846004447
Yes
University of Zabol
دانشگاه زابل
Hamid Reza
Miri
حمید رضا
میری
hr.miri1354@gmail.com
10031947532846004448
10031947532846004448
No
Torbat Heyadriyeh University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
Mehdi
Ghahantigh
مهدی
جهانتیغ
jahantighm@gmail.com
10031947532846004449
10031947532846004449
No
University of Zabol
دانشگاه زابل