Journal title
عنوان نشریه
Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences
Medical Sciences
http://jms.thums.ac.ir
1
admin
2716-9669
2716-9669
doi
fa
jalali
1398
11
1
gregorian
2020
2
1
7
4
online
1
fulltext
fa
بررسی میزان آلودگی پنیرهای لاکتیکی محلی به باکتری های اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز در شهرستان گرگان در سال 1396
Surveying Contamination Rate of Local Lactic cheese with Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes in Gorgan in 2017
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">زمینه و هدف:</span></span></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">با توجه به این که پنیر لاکتیکی در بعضی از استانهای کشور به صورت سنتی از شیر خام تولید میگردد، لذا حضور باکتریهای بیماری زا در این پنیرها میتواند برای سلامت انسان خطرناک باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان آلودگی پنیرهای لاکتیکی سنتی عرضه شده در شهر گرگان به باکتری های اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز بود.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">روش­ ها:</span></span></strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;"> در این مطالعه مقطعی 40 نمونه پنیر</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">لاکتیکی محلی گاوی و گوسفندی</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">و</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">5</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">نمونه</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">پنیرلاکتیکی</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">پاستوریزه گاوی از</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">نظر</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">آلودگی به این</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">باکتری ها</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">ارزیابی و مقایسه</span></span> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">شدند. نمونه های پنیر جمع آوری شده از 5 مرکز عرضه این محصول در شهر گرگان پس از غنی سازی، در محیط های کشت اختصاصی طبق روش های استاندارد کشت داده شدند.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتایج:</span></span></strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;"> بر اساس نتایج به دست آمده از 20 نمونه پنیر گاوی فقط 2 نمونه (10­%) و از 20 نمونه پنیر گوسفندی 6 نمونه (30%) به اشرشیاکلی آلوده بودند. آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت در 3 نمونه پنیر گاوی (15­%) و 5 نمونه پنیر گوسفندی (25­%) مشاهده شد. آلودگی به لیستریا مونوسایتوژنز در هیچ یک از نمونه های پنیر مشاهده نشد. نمونههای پاستوریزه صنعتی نیز به هیچ یک از باکتری های مورد مطالعه آلودگی نداشتند.</span></span><br>
<strong><span dir="RTL"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتیجه­ گیری:</span></span></span></strong><span dir="RTL"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;"> بر اساس نتایج به دست آمده پنیرهای گوسفندی در مقایسه با پنیرهای گاوی آلودگی بیشتری به اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس داشتند. </span></span></span><span dir="RTL"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">نظر به جداسازی این باکتری های بیماری زا </span></span></span><span dir="RTL"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">از پنیرهای لاکتیکی محلی عرضه شده در شهر گرگان</span></span></span><span dir="RTL"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:12.0pt;">، رعایت نکات بهداشتی و استفاده از شیر پاستوریزه برای تهیه این نوع پنیرها ضروری به نظر می رسد.</span></span></span>
<strong><em>Background & Aim</em></strong><em>:</em> Lactic cheese is traditionally produced from raw milk in some provinces of Iran. Therefore, presence of pathogenic bacteria in these cheeses can be dangerous to human health. The aim of this study was to evaluate the contamination rate of local lactic cheeses produced in Gorgan with Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes.<br>
<strong><em>Methods</em></strong><strong>:</strong> Cheese samples were randomly collected from 5 supply centers of this product in Gorgan. The samples were transferred to sterile containers with dry ice to the Microbiology Laboratory of Gorgan Islamic Azad University. After enrichment in specific media, they were cultured in selective media according to standard methods.<br>
<strong><em>Results</em></strong>: In this study, 40 samples of lactating cheeses of bovine and sheep and 5 samples of pasteurized bovine cheeses were evaluated for possible contamination. According to the results, out of 20 cow cheese samples, only 2 (10%) and out of 20 sheep cheese samples, 6 ones (30%) were infected with Escherichia coli. Coagulase positive Staphylococcus aureus was observed in 3 samples of cow cheese (15%) and 5 sheep cheese samples (25%). Listeria monocytogenes was not detected in any of the cheese samples. Industrial pasteurized samples were also not contaminated with any of the bacteria studied.<br>
<strong><em>Conclusion</em>:</strong> The results showed that sheep cheeses were more contaminated to Escherichia coli and Staphylococcus aureus compared to cow cheeses. Considering the presence of Escherichia coli and Staphylococcus aureus in some local lactic cheeses supplied in Gorgan, it is necessary to consider hygienic actions more seriously and the use of pasteurized milk is recommended for production of mentioned cheeses.
آلودگی, پنیر محلی, اشرشیا کلی, استافیلوکوکوس اورئوس, لیستریا مونوسایتوژنز
Contamination, Cottage cheese, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes
49
57
http://jms.thums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-817-1&slc_lang=fa&sid=1
Rabinejad
F
فاطمه
ربیع نژاد
fatemehrabinejad@yahoo.com
10031947532846009288
10031947532846009288
No
Department of Microbiology, Islamic Azad University, Gorgan Branch, Gorgan, Iran
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، گرگان، ایران
Ahani Azari
A
آنیا
آهنی آذری
ania_783@yahoo.com
10031947532846009289
10031947532846009289
Yes
Department of Microbiology, Islamic Azad University, Gorgan Branch, Gorgan, Iran
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، گرگان، ایران
Danesh
A
احمد
دانش
addanesh@yahoo.com
10031947532846009290
10031947532846009290
No
Infectious Diseases Research Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran
مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گلستان، گرگان، ایران