دوره 11، شماره 1 - ( 4-1402 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 47-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

M M, A K, M P. Optimizing the energy consumption of ozone generator and plasma generator in water decolorization and disinfection. Journal title 2023; 11 (1) :38-47
مصطفوی محمدحسین، کرباسی عبدالرضا، پازکی مریم. بهینه سازی مصرف انرژی ازن ساز و پلاسما ساز در رنگبری و گندزدایی آب. عنوان نشریه. 1402; 11 (1) :38-47

1- دانشکده پردیس بین الملل دانشگاه تهران ، تهران
2- دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران ، تهران
زمینه و هدف: کاربرد ازن در تصفیه آب و پساب و صنایع بهداشتی و غذایی به دلیل سازگاری با محیط زیست روند تصاعدی یافته است. ازن که مولکول سه اتمی اکسیژن میباشد یک اکسیدان قوی و رادیکال آزاد ناپایدار است که سریعا با دیگر مواد ترکیب میشود و یا پس از واپاشی، به اکسیژن تبدیل میگردد. تولید ازن با الکتریسیته ساده می باشد ولی چالش اصلی هزینه بالای برق مصرفی ازن سازها می باشد هدف در این تحقیق طراحی و ساخت دستگاه های ازن ساز با مصرف برق کمتر بوده است.
روش ­ها: در این تحقیق پس از شبیه سازی کامپیوتری اقدام به ساخت انواع ازن سازها و پلاسماسازها با رویکرد کاهش مصرف انرژی گردید. از آنجایی که تمامی این تجهیزات از سه جزء، مدارات افزایش فرکانس و ترانس های افزایش ولتاژ و راکتوری بر مبنای تخلیه الکتریکی در گاز تشکیل شده اند، پس از طراحی و شبیه سازی جداگانه هر سه قسمت، اقدام به ساخت یک دستگاه کامل پایلوت، جهت رنگ بری و ضدعفونی آب گردید.
نتایج: با ساخت دستگاه ازن ساز که مصرف برق در حد یک لامپ کم مصرف 30 وات دارد و با تزریق 5 دقیقه ای ازن این دستگاه به آب با آلودگی رنگی متیلن بلو به عنوان شاخص آلودگی رنگ و با آلودگی میکروبی اشرشیاکلای به عنوان شاخص آلودگی میکروبی، ضمن رنگبری، 99% میکروب کشی در آب نیز حاصل گردید.
نتیجه­ گیری: برای تولید ازن از پلاسمای سرد ، ساخت یکپارچه و بهینه سازی همزمان مدار و ترانس و راکتور انجام گردیده است با توجه به اینورتر فرکانس بالای طراحی شده در این تحقیق ، راکتور تولید ازن در دمای کمتری کار میکند.
واژه‌های کلیدی: گندزدایی آب، ازن، پلاسما
دریافت: 1401/12/9 | پذیرش: 1402/1/28 | انتشار: 1402/5/17