دوره 11، شماره 1 - ( 4-1402 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 37-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

A N, M F, A G, M A A. Investigating the removal efficiency of amoxicillin antibiotic from aqueous solutions using graphene oxide magnetic nanocomposite. Journal title 2023; 11 (1) :25-37
نادعلی اعظم، فروغی مریم، قلیزاده عبدالمجید، احمدی ازغندی محمد حسین. بررسی کارایی حذف آنتی بیوتیک آموکسی سیلین از محلول های آبی با استفاده ازنانوکامپوزیت مغناطیسی اکسید گرافن. عنوان نشریه. 1402; 11 (1) :25-37

1- مرکز تحقیقات آلاینده های محیطی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
2- مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه ، ایران
3- دانشکده گاز و نفت (گچساران)، دانشگاه یاسوج، ایران
زمینه و هدف: آموکسی سیلین (AMX) یک آنت­ی بیوتیک پر مصرف در پزشکی است که باقی مانده آن در منابع آبی اثرات جانبی زیادی از جمله ایجاد مقاومت آنتی ­بیوتیکی را سبب می شود.
روش ­ها: در این مطالعه، یک جاذب تجدیدپذیر مبتنی بر اکسید گرافن (نانوکامپوزیت اکسید گرافن اصلاح شده با CoFe2O4) سنتز شد و برای جذب AMX از محیط آبی تحت شرایط بهره ­برداری مختلف دوز جاذب، غلظت اولیه AMX، درجه حرارت و زمان سونیکاسیون به کار برده شد. مشخصات نانوکامپوزیت سنتز شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی، پراش پرتو ایکس، pHZPC و BJH/BET مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: حداکثر ظرفیت جذب و حداکثر راندمان جذب به ترتیب 238/62 میلی گرم در گرم جاذب و حدود 98 درصد در غلظت 35 میلی­ گرم، دوز جاذب 155 میلی­ گرم، زمان تماس 15 دقیقه و دمای اولتراسونیک 50 درجه سلسیوس به دست آمد. فرایند جذب سطحی آموکسی سیلین بر روی جاذب تهیه شده به ترتیب از مدل های سینتیکی و ایزوترمی شبه مرتبه دوم (0/999 = R2) و لانگمویر
(0/997 =
R2)  پیروی می کرد که نشان دهده جذب شیمیایی و تک لایه آموکسی سیلین بود. همچنین مطالعات ترمودینامیکی نشان داد که فرایند جذب از نظر استوکیومتری امکان­ پذیر و خود به خودی و گرماگیر است.

نتیجه ­گیری: به طور خلاصه، نانوکامپوزیت سنتز شده به عنوان یک جاذب تجدیدپذیر، احتمالاً تأثیرات قابل توجهی بر تصفیه فاضلاب دارویی خواهد داشت و می­ تواند برای تحقیقات آینده به عنوان یک ماده کارآمد برای تکنیک ­های تصفیه در نظر گرفته شود.
دریافت: 1402/4/5 | پذیرش: 1402/4/26 | انتشار: 1402/5/17