دوره 3، شماره 3 - ( 7-1394 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 1-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alimohammadi B, Azhdari Zarmehri H, Dolatshahi M. The antinociceptive effect of hydroalcoholic extracts of Scrophularia striata Boiss. On mice using hot plate test . Journal title 2015; 3 (3) :7-1
علی محمدی بنیامین، اژدری زرمهری حسن، دولتشاهی مرضیه. اثر عصاره‌ی هیدرو‌الکلی گیاه تشنه‌داری (. Scrophularia striata Boiss) بر کاهش درد با استفاده از آزمون صفحه‌ی داغ در موش سوری. عنوان نشریه. 1394; 3 (3) :7-1

1- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
2- دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه

زمینه و هدف: درد عامل هشدار دهنده‌ای است که در صورت وجود خطر به صورت حاد و یا مزمن بروز می‌نماید. کاربرد گیاهان دارویی به جای داروهای سنتتیک در سال‌های اخیر به دلیل عوارض جانبی اندک و تنوع ترکیبات مؤثره افزایش یافته است. در این مطالعه نقش عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه‌داری بر روی درد ناشی از آزمون صفحه داغ بررسی شد.

روش‌ها: در این مطالعه 40 موش سوری نر با وزن تقریبی 30-25 گرم به طور تصادفی به 5 گروه 8 تایی مشتمل بر یک گروه کنترل دریافت کننده نرمال‌سالین و 4 گروه درمان دریافت کننده عصاره با دوزهای 150، 300، 600، 900 میلی‌گرم/کیلوگرم تخصیص داده شدند. پس از گذشت 30 دقیقه از تجویز داخل صفاقی دوزهای مختلف عصاره در گروه‌های درمان و نرمال سالین به‌عنوان حلال در گروه کنترل، موش‌ها بلافاصله به قفس مخصوص منتقل شدند و در زمان‌های 15، 30، 60، 90، 120، 180 دقیقه، آزمون صفحه داغ انجام شد.

نتایج: عصاره تشنه‌داری سبب اثر بی‌دردی ضعیفی در آزمون صفحه داغ به عنوان مدل ارزیابی درد حاد شد و با افزایش زمان در آزمون صفحه‌ی داغ، مدت واکنش رفتار دردی موش سوری به گرما اثر وابسته به دوز در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد. تزریق عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه‌داری در دوزهای 600 و 900 میلی‌گرم/کیلوگرم در مقایسه با گروه کنترل بیشترین کاهش درد را در 60  و 90 دقیقه پس از تزریق عصاره نشان می‌دهد.

نتیجه‌گیری: عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه‌داری دارای خواص ضد دردی است و می‌تواند جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی ضد دردی  باشد. پیشنهاد می‌شود از تست‌های دیگر درد و التهاب و فراکسیون‌های مختلف عصاره استفاده گردد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/2/27 | پذیرش: 1395/4/12 | انتشار: 1395/4/31