دوره 4، شماره 4 - ( 10-1395 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 53-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vafaie M, Bakaian M, Dehnoalian A, Esmaeili H. Growth pattern in Breast-fed and bottle-fed children in Neyshabur and comparison with National Center for Health Statistics indices in 2016. Journal title 2017; 4 (4) :46-53
وفایی مجید، بکائیان مهدی، دهنوعلیان عاطفه، اسماعیلی حبیب ا... الگوی رشد کودکان تغذیه شده با شیر مادر و شیر خشک شهرستان نیشابور و مقایسه آن با شاخص‌های مرکز ملی آمار سلامت در سال 1395. عنوان نشریه. 1395; 4 (4) :46-53

1- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور, نیشابور, ایران
3- بیمارستان 22 بهمن، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور, نیشابور, ایران
4- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

زمینه و هدف: نمودار رشد یک ابزار بالینی برای ارزیابی سلامت و رشد کودک است که می­تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله روش تغذیه قرار گیرد. این مطالعه با هدف ﻣﻘﺎﻳﺴـﻪ شاخص­ های رشد ﺷــﻴﺮﺧﻮﺍﺭﺍﻥ تغذیه شده با شیر مادر و شیرخشک و مقایسه آنها ﺑــﺎ شاخص­های مرکز ملی آمار سلامت در سال 1395 انجام شد.

روش‌ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی با 186 نفر از کودکان زیر 6 ماه، به روش نمونه­ گیری تصادفی در مراکز بهداشتی-درمانی شهری و روستایی نیشابور در سال 1395 انجام شد. ابزار گردآوری داده­ها شامل چک لیستی بود که در آن ویژگی­های دموگرافیک و اطلاعات مربوط به شاخص­ های تن سنجی کودکان از ﭘﺮوﻧﺪه ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ آنها ﺗﻜﻤﻴﻞ می­ گردید. داده ­ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون آماری در سطح معن ی­داری 0/05>p تحلیل گردید.

نتایج : بین میانگین شاخص­های تن سنجی شیرخواران (وزن، قد و دور سر) در دو گروه تغذیه شده با شیر مادر و شیر خشک در دو ماهگی و شش ماهگی تفاوت معنی­دار آماری مشاهده شد (05/0>p). میانگین شاخص رشد وزن شیر خشک خواران در مقایسه با شیر مادرخواران بالاتر بود. همچنین میانگین وزن، قد و دور سر پسران و دختران شیرخوار از تولد تا شش ماهگی با موارد مشابه در منحنی مرکز ملی آمار سلامت اختلاف معنی داری داشت (0/05>p).

نتیجه­ گیری: به ­نظر می­رسد صدک­های ﻗﺪ و وزن ﮐﻮدﮐﺎن نیشابوری ﺗﺎ دو ﺳﺎﻟﮕﯽ ﻫﻤﻮاره زیر صدک­های مرکز ملی آمار سلامت ﻣﯽ­ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ همین امر ضرورت ﺗﻬﯿﻪ و استفاده از ﻣﻨﺤﻨﯽ­ﻫﺎی منطبق با شرایط منطقه­ ای را بیشتر می­نماید.

دریافت: 1395/11/9 | پذیرش: 1396/2/25 | انتشار: 1396/4/1