دوره 5، شماره 3 - ( 7-1396 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hemmati H, Bazrafshan E, Kamani H, Mosafer J, Balarak D, Kord Mostafapour F. Optimization of sono-nanocatalytic process using 𝛾-Fe2O3 for Penicilin antibiotic removal by response surface methodology. Journal title 2017; 5 (3) :1-16
همتی حدیث، بذرافشان ادریس، کمانی حسین، مسافر جعفر، بلارک داود، کرد مصطفی پور فردوس. بهینه سازی فرایند سونوکاتالیستی با استفاده از نانو ذرات Fe₂O3-𝛾 در حذف آنتی بیوتیک پنی سیلین به روش سطح پاسخ. عنوان نشریه. 1396; 5 (3) :1-16

1- مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت
2- مرکز تحقیقات نانوفنآوری،دانشکده داروسازی
3- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
زمینه و هدف: آلودگی منابع آب به مواد دارویی موجب بروز مشکلاتی در اکوسیستم گردیده است. آنتی بیوتیک ­ها بدلیل مقاومت باکتریایی از اهمیت ویژه­ ای برخوردار می ­باشند. هدف این مطالعه بهینه سازی فرایند سونوکاتالیستی با استفاده از نانو ذرات مگ همایت در حذف آنتی بیوتیک پنی سیلین به روش سطح پاسخ می ­باشد.
روش­ ها: بر مبنای یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بررسی تاثیر پارامترهای مستقل مانند pH محلول، دوز نانو ذره، زمان واکنش، غلظت اولیه آنتی بیوتیک و فرکانس امواج صوتی بر راندمان حذف آنتی بیوتیک پنی سیلین انجام شد. شاخص اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD) برای بررسی کارایی حذف آنتی بیوتیک انتخاب شد. به منظور دستیابی به شرایط بهینه آزمایش، مدل آماری سطح پاسخ (RSM) طراحی و استفاده شد.
نتایج: نتایج حاصل از تحلیل داده ­ها نشان داد که دوز کاتالیست و زمان تماس بیشترین تأثیر را بر درصد حذف COD پنی سیلین  داشته ­اند. شرایط بهینه حذف براساس آنالیز واریانس برای متغیرهای pH، فرکانس امواج صوتی، غلظت اولیه آنتی بیوتیک، دوز نانو ذرات اکسید آهن و زمان تماس به ترتیب 3، 35 کیلوهرتز، 10 میلی­گرم در لیتر، 0/3 گرم در لیتر و 53 دقیقه حاصل شد و راندمان حذف پنی سیلین 51/95 درصد حاصل گردید.
نتیجه­ گیری: نتایج نشان داد که فرایند سونوکاتالیستی در حضور نانو ذرات اکسید آهن از کارایی بالایی در حذف آنتی بیوتیک پنی سیلین از محیط های آبی برخوردار می ­باشد.

دریافت: 1396/7/30 | پذیرش: 1396/8/9 | انتشار: 1396/9/9