دوره 1، شماره 2 - ( 4-1392 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 54-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amery H, Vafaee H, Alizadeh H, Ghiasi A, ShamaeianRazavi N, Khalafi A. Estimates of Catastrophic Health Care Expenditures on Families Supported by Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences in 1391. Journal title 2013; 1 (2) :46-54
عامری حسین، وفایی حمید، علیزاده سیوکی هادی، قیاسی اکبر، شماعیان رضوی نازنین، خلفی علی. برآورد میزان مواجهه خانوارهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه با هزینه های کمرشکن سلامت در سال 1391. عنوان نشریه. 1392; 1 (2) :46-54

زمینه و هدف: امروزه نبود محافظت مالی در سلامت به عنوان بیماری نظام های سلامت شناخته شده است. روشن ترین نشانه آن این است که خانوارها نه تنها از بار بیماری ، بلکه از بار ناشی از نابودی و فقر اقتصادی و به عبارتی دیگر مواجهه با هزینه های کمرشکن و فقر ناشی از تأمین مالی سلامت خود رنج می برند. پژوهش حاضر به سنجش هزینه های کمرشکن خدمات سلامت و  شاخصه های اثرگذار در این زمینه پرداخته است.

روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مقطعی بود که اطلاعات مربوط به 384 خانوار تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه جمع آوری گردید. ابزار گردآوری داده ها  پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن تایید گردید. بروز هزینه کمرشکن خدمات سلامت بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت محاسبه گردید و  عوامل مؤثر بر این هزینه ها با استفاده از نرم افزار  Stata  نسخه 11 مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: میزان مواجه خانوارها با هزینه های کمرشکن سلامت برابر با 77/6% بود. استفاده ازخدمات بستری بیشترین سهم در میزان پرداخت از جیب خانوارها داشت و با بروز هزینه های کمرشکن سلامت رابطه معنا دار داشت؛ همچنین ارتباط بین بعد خانوار، وجود فرد 65 سال به بالا، استفاده از خدمات دارویی و تشخیصی با هزینه های کمرشکن سلامت معنی دار است.

نتیجه گیری: استفاده از خدمات مربوط به سلامت، وجود فرد زیر 5 سال در خانوار و زیاد بودن بعد خانوار باعث افزایش مواجه خانوارها با هزینه های کمرشکن خدمات سلامت می شود. این متغیرها باید جهت دستیابی به هدف برنامه پنجم توسعه کشور که 1% بروز هزینه های کمرشکن سلامت است مورد توجه سیاستگذاران شهرستان قرار گیرد.

دریافت: 1393/1/21 | پذیرش: 1393/1/21 | انتشار: 1393/1/21