دوره 1، شماره 2 - ( 4-1392 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 45-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kashefi T. On the Relationship between Meta cognitive Beliefs and the Self-Destructive Behavior among addicts. Journal title 2013; 1 (2) :39-45
کاشفی طیبه. رابطۀ باورهای فراشناختی و رفتارهای خودتخریب گرایانه درافراد معتاد به مواد مخدر. عنوان نشریه. 1392; 1 (2) :39-45

دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه

مقدمه:دانش فراشناختی اشاره به عقاید و تئوری هایی دارد که افراد در ارتباط با شناخت ها و هیجاناتخود دارند، که این عقاید می تواند باورهای مربوط به اهمیت قائل شدن برای انواع خاصی از تفکرات دربارۀ دیگر وقایع شناختی را نیز در بر بگیرد. هدف این پژوهش  بررسی رابطۀ باورهای فراشناختی و رفتارهای خود تخریب گرایانه در افراد معتاد به مواد مخدر می باشد.

روش کار: در این مطالعۀ توصیفی همبستگی، 132نفر از معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان تربت حیدریه در سال 1391به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ-30) و پرسشنامه سنجش رفتارهای خودتخریب گرایانه(آقامحمدیان1388) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از، ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

یافته ها:بیشترین رفتارهای خود تخریبی در شرکت کنندگان، مصرف دائم مواد،مصرف تفننی مواد گوناگون، و کشیدن سیگار بود. بین نمرات افراد در مقیاس باورهای فراشناختی ومیزان رفتارهای خودتخریب گرایانه همبستگی منفی معنی داری وجود داشت. همچنین نمرۀ کلی رفتارهای خود تخریبی با نمرات افراد در ابعادباورهای مثبت دربارۀ نگرانی، کنترل ناپذیری و خطر، اطمینان شناختی، نیاز به کنترل افکار و خودآگاهی شناختی رابطۀ منفی معناداری داشت(01/0>p).

نتیجه گیری: فراشناخت نقش مهمی در انتخاب و تداوم مکانیسم های مقابله ای ناسازگار دارد. در اصل استفاده از مکانیسم های مقابله ای ناسازگار، سبب شکل گیری و تداوم رفتارهای نامتناسب و خود تخریبی می شود، از این رو میتوان با تغییر باورهای فراشناختی که شیوه های ناسازگارانۀ برخی از رفتارها را زیاد می کنند و یا باعث گرایش به اعتیاد می شوند، به بهبود  وضعیت  زندگی فردی و اجتماعی افراد کمک کرد.

دریافت: 1393/1/21 | پذیرش: 1393/1/21 | انتشار: 1393/1/21