دوره 5، شماره 4 - ( 12-1396 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 71-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

GHolami M, Sadegh M. Assessing the effect of drug tolerance due to chronic administration of morphine and salicylate on synaptic plasticity. Journal title 2018; 5 (4) :60-71
غلامی معصومه، صادق مهدی. بررسی اثر تحمل دارویی ناشی از مصرف مزمن مرفین و سالیسیلات بر شکل پذیری سیناپسی. عنوان نشریه. 1396; 5 (4) :60-71

1- مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه،
2- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
زمینه و هدف: سالیسیلات ها و اپیوئیدها کاربرد گسترده ­ای در کنترل دردهای مزمن دارند. مصرف مزمن این داروها سبب سازماندهی مجدد اعمال سیناپسی بویژه شکل پذیری سیناپسی وابسته به تجربه در مناطق مغزی می­ شود. لذا در این مطالعه اثرات مصرف مزمن سالیسیلات و مرفین بر شکل‌پذیری سیناپسی مورد بررسی قرار گرفت.
روش ها: در این مطالعه مروری پایگاه­هایElsevier ،Scopus ، Science Direct و  PubMed با کلید واژه­ های سالیسیلات، مرفین، تحمل دارویی و شکل پذیری سیناپسی در بازه زمانی 1970- 2017 جستجو و در نهایت 62 مقاله مرتبط وارد مطالعه شد.
نتایج: مصرف مزمن سالیسیلات همانند مرفین علاوه بر ایجاد تحمل به اثرات ضد دردی و تحمل متقاطع، اثرات ماندگاری بر شبکه های نورونی هیپوکمپ می­ گذارد که به صورت تغییر تحریک پذیری سلول­های عصبی و استعداد شکل پذیری سیناپسی ناشی از فعالیت و تجربه بروز می ­کند و نشانه هایی از آن در عملکرد هیپوکمپ از جمله در یادگیری و حافظه فضایی نیز مشاهده می­ گردد.
نتیجه­ گیری: با توجه به اثرات مرفین و سالیسیلات ها بر سیستم عصـبی و انتقـال سیناپسـی، تاثیرات این داروها بــر پــردازش اطلاعــات ورودی و در نتیجــه اعمــال شــناختی دور از ذهــن نخواهد بود کــه نیــاز بــه مطالعــات رفتــاری و الکتروفیزیولوژی بیشتر را ایجاب می­ کند.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/10/23 | پذیرش: 1397/1/23 | انتشار: 1397/1/23