دوره 7، شماره 2 - ( 6-1398 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 33-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

K S, M B, H R. The Effect of Peer Education on Diet Adherence Among Elderly Hypertensive Clients. Journal title 2019; 7 (2) :23-33
صادقی کبری، بخشی محمود، رنجبر حسین. تاثیر آموزش همتا بر تبعیت از رژیم غذایی در سالمندان مبتلا به هایپرتانسیون. عنوان نشریه. 1398; 7 (2) :23-33

1- گروه پرستاری سالمندی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
زمینه و هدف: عدم تبعیت از رژیم ­درمانی بزرگترین مانع کنترل فشارخون در سالمندان می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش همتا بر تبعیت از رژیم غذایی سالمندان مبتلا به هیپرتانسیون انجام شد.
روش­ ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 74 سالمند مبتلا به هایپرتانسیون مراجعه­ کننده به مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. در گروه مداخله جلسات آموزشی 45 دقیقه ­ای با محتوای بسته آموزشی استاندارد، توسط فرد همتا برای سالمندان یک بار در هفته به مدت 6 هفته برگزار شد. درگروه کنترل جلسات مشابه توسط پرستار مرکز بهداشت برگزار گردید. پرسشنامه محقق­ ساخته تبعیت از رژیم ­غذایی قبل از مداخله، در پایان و نیز  3و 6 هفته بعد از پایان جلسات آموزشی تکمیل شد. داده­ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه16 و آزمون­ های توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.
نتایج: نمره تبعیت از رژیم ­غذایی 6هفته بعد از پایان جلسات آموزشی، در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 55/1±38/31 و 75/1±54/27 بود. آزمون من­ ویتنی تفاوت معنی­ داری از نظر میانگین نمره تبعیت از رژیم­غذایی در پایان مداخله، 3 و 6 هفته بعد، بین دو گروه نشان داد (0/001P<). همچنین آزمون من­ ویتنی اختلاف معنی ­داری بین تغییرات میانگین فشار خون سیستولیک بین دو گروه در طی اجرای مطالعه نشان داد (0/001P<).
نتیجه­ گیری: آموزش توسط همتا تبعیت از رژیم­غذایی را در سالمندان مبتلا به هایپرتانسیون افزایش داد. استفاده از افراد همتا ، برای آموزش سالمندان مبتلا به هایپرتانسیون، بدون نیاز به امکانات ویژه می­تواند اقدام موثری برای افزایش تبعیت از رژیم­غذایی سالمندان و کنترل بهتر فشار خون باشد.
دریافت: 1398/9/28 | پذیرش: 1398/10/11 | انتشار: 1398/10/21