دوره 7، شماره 3 - ( 9-1398 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 90-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

E E, M A H, M D. Ethical competence in nursing: A concept analysis with Walker and Avans approach. Journal title 2019; 7 (3) :77-90
ارمی الهه، ادیب حاج باقری محسن، دیانتی منصور. صلاحیت اخلاقی در پرستاری: یک مطالعه تحلیل مفهوم با استفاده از رویکرد واکر و اوانت. عنوان نشریه. 1398; 7 (3) :77-90

1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
2- مرکز تحقیقات پرستاری تروما، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
زمینه و هدف: از پرستاران به عنوان افرادی که در تیم مراقبت های بهداشتی بیشترین تعداد و ارتباط با بیمار را دارند انتظار می­رود که با  داشتن صلاحیت اخلاقی خدمات پرستاری ایمن و با کیفیت را به بیمار ارائه کنند. تصمیم گیری در مورد اینکه چه پرستارانی دارای صلاحیت اخلاقی هستند، ضروری و نیازمند ارائه تعریف واضح و شفاف سازی ابعاد مختلف این مفهوم است. لذا مطالعه حاضر با هدف واضح سازی مفهوم صلاحیت اخلاقی در پرستاری انجام شد.
روش ­ها: برای تعیین ویژگی های تعریفی مفهوم از روش 8 مرحله ای واکر و اوانت استفاده شد. حاصل مرور متون در پایگاه های اطلاعاتی SCOPUS، PubMed، CINAHL ،OVID ، SID، Scholar google، Iran DOC، Magiran، و  فرهنگ لغت پزشکی آکسفورد ﺑﺎ ﮐﻠﯿﺪواژه های ethical competence ،moral competence و صلاحیت اخلاقی، ﺑﺪون ﻣﺤﺪودیﺖ زﻣﺎﻧﯽ و بر اساس معیارهای ورود 22 مقاله بود.
نتایج: صلاحیت اخلاقی پرستاری ﺗﻌﺮیﻒ شد. ویژگی های تعریف کننده مفهوم مشتمل بر شخصیت اخلاقی،  قضاوت اخلاقی، آگاهی اخلاقی، انگیزه اخلاقی، حساسیت اخلاقی، شجاعت اخلاقی، مراقبت اخلاقی و تعریف پیشنهادی صلاحیت اخلاقی شامل تسلط بر ویژگی های اخلاقی، توانایی ترکیب و سازماندهی آن­ها در موقعیت های پرستاری، همراه با مسئولیت پذیری در قبال آن می باشد.
نتیجه­ گیری: ﻧﺘﺎیﺞ ﺑﺮرﺳﯽ ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻣﻔﻬﻮم در ایﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ ﺗﺼﻮیﺮی ﻋﯿﻨﯽ و ﻗﺎﺑﻞ درک از صلاحیت اخلاقی ﭘﺮﺳﺘﺎری ارائه ‌نماید و گامی موثر برای آموزش، تقویت، اندازه گیری و در نهایت توسعه این مفهوم در جهت ارائه خدمات پرستاری با کیفیت و ایمن توسط پرستاران باشد.
دریافت: 1398/11/6 | پذیرش: 1398/11/23 | انتشار: 1398/12/13