دوره 8، شماره 1 - ( 6-1399 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 81-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

A K, M D G, E A, H K. Measurement of particulate matter concentration from dust storms and its relationship with interleukin 6 in healthy individuals in Zahedan. Journal title 2020; 8 (1) :70-81
خمری عبدالعلی، دهقانی قناتغستانی محسن، علیجانی ابراهیم، کمانی حسین. بررسی غلظت ذرات معلق ناشی از طوفان‌های گرد و غباری و ارتباط آن با اینترلوکین 6 در افراد سالم شهر زاهدان. عنوان نشریه. 1399; 8 (1) :70-81

1- گروه دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، بندر عباس، ایران
2- گروه منابع طبیعی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، بندر عباس، ایران
3- گروه ایمونولوژی، مرکز تحقیقات ایمونولوژی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
4- مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
زمینه و هدف: طوفان‌های گرد و غباری اثرات زیانباری بر سلامتی انسان، محیط زیست و اقتصاد می‌گذارد. تحقیقات اپیدمیولوژیکی، ارتباط بین آلودگی هوا با افزایش مرگ و میر ناشی از عوارض قلبی عروقی را نشان می‌دهد. اینترلوکین‌ها نقش کلیدی در تولید پاسخ التهابی ایفاء می‌کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین غلظت ذرات معلق (10PM) و اینترلوکین6 در افراد سالم شهر زاهدان انجام گردید.
روش­ها: این مطالعه طولی در فاصله زمانی اسفند 1397 تا مهر 1398 انجام شد. با توجه به خصوصیات اقلیمی و جغرافیایی شهر زاهدان تعداد 4 ایستگاه تعیین و نمونه برداری به وسیله نمونه بردار محیطی هر 6 روز یکبار و همچنین در روزهای گرد و غباری انجام و غلظت ذرات معلق اندازه گیری شد. همچنین در شرایط متفاوت (شرایط هوای پاک و هوای آلوده) میزان تغییرات اینتر لوکین 6 در نمونه‌های خونی 40 نفر افراد داوطلب در سنین 18 تا 30 سال، به روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: میانگین، حداقل و حداکثر غلظت ذرات معلق 10 PMهوا در طول مدت 7 ماه مطالعه به ترتیب 205/56، 54/25 و 2366/25 میکروگرم بر مترمکعب بود. لذا ذرات معلق 10 PMبه عنوان یکی از آلاینده‌های اصلی هوا بالاتر از حد استاندارد بود. همچنین سطوح اینترلوکین 6 (IL-6) پلاسما در شرایط آلودگی هوا به طور معناداری بیشتر از شرایط عادی (بدون آلودگی هوا) بود (0/05 > p-value).
نتیجه­ گیری: غلظت ذرات معلق 10  PMدر بیشتر روزهای مورد مطالعه بالاتر از حد مجاز بود. بین میزان غلظت گرد و غبار و غلظت  IL-6رابطه مستقیمی وجود داشت. با توجه به تشدید بیماری‌های قلبی عروقی و تنفسی در مواقعی که غلظت ذرات معلق بیش از حد استاندارد است، توجه به برنامه‌های بهداشتی و مراقبت‌های فردی ضروری است.
دریافت: 1399/2/9 | پذیرش: 1399/5/3 | انتشار: 1399/6/29