دوره 8، شماره 2 - ( 9-1399 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 56-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khanbeyki S, Ahani Azari A, Danesh A. Prevalence and Antibiotic Resistance Pattern of Extended Spectrum β-Lactamase- (ESBL-) Producing Gram Negative Bacilli isolated from Clinical Samples of hospitalized Patients in a hospital in Gorgan. Journal title 2020; 8 (2) :47-56
خان بیکی سحر، آهنی آذری آنیا، دانش احمد. بررسی شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باسیل های گرم منفی مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف جدا شده از نمونه های بالینی بیماران بستری در یک بیمارستان در گرگان. عنوان نشریه. 1399; 8 (2) :47-56

1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
2- مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گلستان، گرگان، ایران
زمینه و هدف: در حال حاضر مقاومت آنتی بیوتیکی در بین باسیل های گرم منفی یکی از بزرگترین چالش های نظام سلامت در کشورهای در حال توسعه است. از آن جایی که آگاهی از روند مکانیسم های مقاومت در انتخاب گزینه های درمانی موجود، بسیار حائز اهمیت است، هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی و الگوی مقاومتآنتی بیوتیکی باسیل های گرم منفی شایع مولد ESBL جدا شده از نمونه های بالینی بیماران بستری در بیمارستان فلسفی شهرستان گرگان بود.
روش­ ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی طی یک دوره سه ماهه در پاییز 1395، نمونه های بالینی بیماران بستری از نظر حضور باسیل های گرم منفی شایع بررسی شدند. سپس الگوی مقاومت دارویی جدایه ها و تولید بتالاکتامازهای وسیع الطیف به روش های انتشار از دیسک و تست فنوتیپی تعیین گردید.
نتایج: از مجموع 154 نمونه بالینی، 100 نمونه از نظر عفونت با باسیل های گرم منفی شایع مثبت شده و50 سویه اشریشیاکلی، 38 سویه سودوموناس آئروژینوزا و 12 سویه کلبسیلا پنومونیه شناسایی گردید. همه این جدایه ها نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین و کوتریموکسازول مقاوم بودند. 17­% جدایه ها از نظر فنوتیپی ESBL مثبت بودند و جدایه های کلبسیلا پنومونیه (41/6­%) از این نظر بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند.
نتیجه ­گیری: نتایج بیانگر شیوع بالایESBL در جدایه های بالینی کلبسیلا پنومونیه می باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد در درمان عفونت های ناشی از این باکتری در تجویز سفالوسپورین های نسل سوم احتیاط بیشتری گردد.
واژه‌های کلیدی: ESBL، گرم منفی، نمونه های بالینی، شیوع
دریافت: 1399/2/30 | پذیرش: 1399/6/16 | انتشار: 1399/9/14