زمینه و هدف: سایبرکندوریا شکلی از اضطراب است که به وسیلهی جستجوی بیش از حد اطلاعات سلامتی به صورت اینترنتی مشخص میشود. هدف این مطالعه ارزیابی ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس شدت سایبرکندوریا است که به منظور اندازهگیری اضطراب افراد در مورد وضعیت سلامت خود، ناشی از جستجوی بیش از حد اطلاعات سلامت به صورت اینترنتی طراحی شده است.
روشها: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 228 نفر (154 نفر پسر و 74 نفر دختر) از دانشجویان دانشگاههای شهر تبریز (سراسری تبریز، پیام نور) به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه شدت سایبرکندوریا پاسخ دادند. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و Mplus نسخه 6.12 استفاده شد.
نتایج: میانگین سنی شرکتکنندگان 2.10±24.17 سال بود. بر اساس یافته ها با آن که تحلیل عاملی اکتشافی یک ساختار پنج عاملی را شناسایی کرد، اما بررسیهای بیشتر نشان داد که ساختار چهار عاملی برای جمعیت ایرانی احتمالا مناسبتر است. چهار عامل کشف شده با عناوین اجبار، افراط، اطمینانجویی مجدد و پریشانی نامگذاری شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که ساختار چهار عاملی برازش مناسبی با دادهها دارد.
نتیجه گیری: یافتههای پژوهش حاکی از آن بود که نسخه فارسی مقیاس شدت سایبرکندوریا، احتمالا ابزاری مناسب برای اندازهگیری شدت اضطراب سلامتی ناشی از جستجوی مکرر اطلاعات پزشکی بهصورت اینترنتی است، گرچه انجام پژوهشهای بیشتر در این زمینه پیشنهاد میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |