دوره 3، شماره 3 - ( 7-1394 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 8-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- عضو هیات علمی گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه، تربت‌حیدریه، ایران
2- دانشجوی کارشناسی مامایی، کمیته تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه، تربت‌حیدریه، ایران
چکیده:   (8879 مشاهده)

زمینه و هدف: کاهش میزان باروری کشور در طی چند دهه گذشته نگرانی عمده برنامه‌ریزان و سیاست‌گذاران جمعیتی است.  از این رو فهم عوامل موثر بر رفتار باروری ضروری به‌نظر می‌رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط ترجیح جنسی، فاصله موالید و ترکیب فرزندان بر رفتار باروری زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان تربت‌حیدریه انجام شد.

روش‌ها: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 241 نفر از زنان سنین باروری شهرستان تربت‌حیدریه در سال 1394 انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها فرم اطلاعات دموگرافیک و مشخصات باروری بود. تحلیل داده­ ها با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 16 و آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

نتایج: بر اساس نتایج ارتباط معنی‌داری بین قصد باروری با تعداد و ترکیب جنسی فرزندان قبلی و ترکیب جنسی ایده‌آل برای فرزندان وجود داشت (0.05>p)؛ بدین نحو که قصد باروری در افراد با تعداد فرزند بیشتر، وجود هر دو جنس در ترکیب فرزندان و افراد با ترکیب ایده‌آل جنسی یک یا دو پسر به ترتیب 0.25، 0.13 و 0.15 برابر کاهش یافت (p<0.05). تفاوت معنی‌داری در میانگین فاصله بین ازدواج تا زایمان اول و میانگین فاصله بین فرزند اول و دوم بر حسب تعداد فرزندان وجود داشت (0.05>p).

نتیجه‌گیری: با توجه به ارتباط فاصله زمانی ازدواج تا تولد اولین فرزند، فاصله طولانی بین موالید و ترکیب متفاوت فرزندان با کاهش باروری و نداشتن تمایل برای فرزندآوری، می‌توان با انجام مداخلات و سیاست‌گذاری در راستای افزایش جمعیت اقدام نمود.

متن کامل [PDF 549 kb]   (2651 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/3/15 | پذیرش: 1395/4/14 | انتشار: 1395/4/31

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.