زمینه و هدف: کاهش میزان باروری کشور در طی چند دهه گذشته نگرانی عمده برنامهریزان و سیاستگذاران جمعیتی است. از این رو فهم عوامل موثر بر رفتار باروری ضروری بهنظر میرسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط ترجیح جنسی، فاصله موالید و ترکیب فرزندان بر رفتار باروری زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان تربتحیدریه انجام شد.
روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 241 نفر از زنان سنین باروری شهرستان تربتحیدریه در سال 1394 انجام شد. ابزار گردآوری دادهها فرم اطلاعات دموگرافیک و مشخصات باروری بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
نتایج: بر اساس نتایج ارتباط معنیداری بین قصد باروری با تعداد و ترکیب جنسی فرزندان قبلی و ترکیب جنسی ایدهآل برای فرزندان وجود داشت (0.05>p)؛ بدین نحو که قصد باروری در افراد با تعداد فرزند بیشتر، وجود هر دو جنس در ترکیب فرزندان و افراد با ترکیب ایدهآل جنسی یک یا دو پسر به ترتیب 0.25، 0.13 و 0.15 برابر کاهش یافت (p<0.05). تفاوت معنیداری در میانگین فاصله بین ازدواج تا زایمان اول و میانگین فاصله بین فرزند اول و دوم بر حسب تعداد فرزندان وجود داشت (0.05>p).
نتیجهگیری: با توجه به ارتباط فاصله زمانی ازدواج تا تولد اولین فرزند، فاصله طولانی بین موالید و ترکیب متفاوت فرزندان با کاهش باروری و نداشتن تمایل برای فرزندآوری، میتوان با انجام مداخلات و سیاستگذاری در راستای افزایش جمعیت اقدام نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |