جعفرپور زهرا، قماشلویان محسن، فلاحتی محمد، ایزدی شاهرخ، جبل عاملی زهرا، برزنونی سمیه، و همکاران.. آلودگی بالای خاک با اووسیست های کریپتوسپوریدیوم در اماکن عمومی تبریز. مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه. 1399; 8 (2) :69-77
URL: http://jms.thums.ac.ir/article-1-668-fa.html
1- گروه انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایرا
3- گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
5- معاونت آموزشی و پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
6- گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
چکیده: (3979 مشاهده)
زمینه و هدف: کریپتوسپوریدیوم یک انگل کوکسیدیایی مشترک بین انسان و دام میباشد که به عنوان یک عامل ایجاد کننده اسهال های شدید در انسان و دام ها در سراسر دنیا شناخته می شود. این مطالعه در جهت ارزیابی میزان آلودگی خاک مناطق مختلف تبریز به اووسیست کریپتوسپوریدیوم طراحی شده است.
روش ها: در این مطالعه مقطعی، 260 نمونه خاک به صورت نمونه گیری طبقه ای از مناطق مختلف شهر تبریز جمع آوری گردید. نمونههای خاک مورد آزمایش شناورسازی به روش شکر اشباع و رنگ آمیزی زیل نلسون قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری کای دو استفاده گردید. در تمام آزمون ها احتمال معنی داری کمتر از 0/05، به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
نتایج: اووسیست کریپتوسپوریدیوم در 48 (18/5%) از 260 نمونه خاک مشاهده گردید. هیچ ارتباط معناداری بین 10 منطقه شهر و آلودگی بین اماکن مورد مطالعه از نظر حضور کریپتوسپوریدیوم مشاهده نشد (05/0p>). بیشترین میزان آلودگی در میادین شهر و حیاط منازل (23/3%) و کمترین آلودگی در مدارس ابتدایی (12/5%) مشاهده گردید.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، آلودگی بالای خاک با انگل کریپتوسپوریدیوم در تبریز، باید به عنوان یک مشکل بهداشتی جدی به خصوص در کودکان و افراد با نقص سیستم ایمنی در نظر گرفته شود. خاک مناطق 1 و 8 تبریز می تواند به عنوان یک منبع بالقوه آلودگی به انگل کریپتوسپوریدیوم، در نظر گرفته شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/4/29 | پذیرش: 1399/8/2 | انتشار: 1399/9/14