دوره 3، شماره 2 - ( 4-1394 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 16-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- عضو هیات علمی گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه، تربت‌حیدریه، ایران
2- دانشیار گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- استادیار گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- دانشیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
5- عضو هیات علمی گروه آمار‌ زیستی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
چکیده:   (9023 مشاهده)

زمینه و هدف: یکی از گام‌های مهم در شناخت مشکلات افراد ناباروری که تنها راه درمانی آن­ها استفاده از روشهای اهدایی کمک باروری است، بررسی آگاهی و نگرش آن‌ها پیرامون این روش‌ها است. مطالعات اندکی در این زمینه انجام شده است. این مطالعه با هدف مقایسه آگاهی و نگرش زوج‌های نابارور گیرنده و غیر‌گیرنده روش‌های اهدایی کمک باروری مرکز ناباروری مشهد انجام گردید.

روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که بر روی 115 زوج نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری منتصریه مشهد به روش نمونه‌گیری در دسترس انجام شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های روا و پایای سنجش آگاهی و نگرش نسبت به روش‌های اهدایی کمک باروری، جمع‌آوری و با استفاده از آزمون‌های آماری تحلیل گردید.

نتایج: بین نگرش و آگاهی دو گروه گیرنده و غیرگیرنده نسبت به روش‌های اهدایی کمک باروری اختلاف معنی‌داری وجود داشت (0.000=P)، به‌طوری‌که زنان و مردان گیرنده نگرش مثبت‌تر و آگاهی بیشتری نسبت به این روش‌ها داشتند.  همچنین بین نگرش دو گروه نسبت به محرمانه ماندن فرآیند اهداء (0.015=P)، استفاده از تخمک اهدایی (0.002 =P)، جنین اهدایی (0.000=P)، رحم جایگزین (0.002 =P)، نگرش عمومی (0.001 =P)، اهمیت فرزندآوری (0.01=P)، و وابستگی ژنتیک (0.017=P) اختلاف معنی‌داری وجود داشت.

نتیجه‌گیری: براساس یافته ها برغم اینکه گروه گیرنده در مقایسه با گروه غیرگیرنده آگاهی بیشتری نسبت به روش های اهدایی کمک باروری داشتند، اما برخلاف گروه غیرگیرنده نگرش آن‌ها تحت تاثیر آگاهی آن ها نیست این موضوع می تواند با توجه به موقعیت خاص گروه گیرنده ناشی از عوامل متعددی از جمله باورهای فرهنگی- اجتماعی باشد. لذا مدیریت این عوامل در راستای کاهش فشارهای روانی ناشی از انتخاب این روش‌‌ها در زوجین گیرنده بستر مناسبی را برای تصمیم‌گیری منطقی در هر دو گروه فراهم می‌سازد.

متن کامل [PDF 520 kb]   (2630 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/4/12 | پذیرش: 1393/10/28 | انتشار: 1395/3/31

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.