دوره 8، شماره 3 - ( 10-1399 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 74-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

M H, A H, R A. The effect of high-intensity interval training and high-intensity resistance training on the Lipid profile and body composition in overweight and obese men. Journal title 2020; 8 (3) :61-74
حاجی نیا مرتضی، حقیقی امیرحسین، عسکری رویا. تاثیر تمرین تناوبی و مقاومتی بر نیم‌رخ لیپیدی و ترکیب بدن مردان میانسال. عنوان نشریه. 1399; 8 (3) :61-74

1- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
زمینه و هدف: چاقی یک اختلال متابولیکی است که از طریق افزایش مصرف کالری و کاهش کالری دریافتی از غذا، قابل ‌کنترل و پیشگیری است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر یک دوره تمرین تناوبی و تمرین مقاومتی با شدت بالا بر نیم‌رخ لیپیدی و ترکیب بدن در مردان دارای اضافه‌وزن و چاق بود.
روش­ ها: 30 مرد چاق و دارای اضافه‌وزن مشارکت کنندگان در مطالعه را تشکیل می دادند. این افراد به‌صورت تصادفی در سه گروه  تمرین تناوبی با شدت بالا، تمرین مقاومتی با شدت بالا و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینات به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته انجام شد. قبل و بعد از دوره تمرینی برای اندازه‌گیری نیمرخ لیپیدی از همه مشارکت کنندگان در حالت ناشتایی خونگیری به عمل آمد و شاخص‌های فیزیولوژیکی آن‌ها اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر در سطح معنی­ داری 0/05>P تحلیل شدند.
نتایج: وزن، درصد چربی بدن، سطح سرمی تریگلیسرید و LDL در گروه‌های تمرین تناوبی و مقاومتی با شدت بالا نسبت به گروه کنترل کاهش و سطح HDL و قدرت عضلانی پایین‌تنه افزایش معنی‌داری داشت (0/05>P). قدرت عضلانی بالاتنه در گروه‌ تمرین مقاومتی با شدت بالا نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‌داری نشان داد (0/05>P). شاخص­های توان هوازی و BMI بین سه گروه تفاوت معنی‌داری  نداشت (0/05<P).
نتیجه­ گیری: هر دو برنامه تمرین تناوبی و مقاومتی با شدت بالا بر بهبود شاخص‌های نیم‌رخ لیپیدی، ترکیب­بدنی و آمادگی جسمانی افراد دارای اضافه‌وزن و چاق موثر می باشند. هرچند  اثر تمرین مقاومتی با شدت بالا نسبت به تمرین تناوبی تا حدودی بیشتر بود.
دریافت: 1399/8/4 | پذیرش: 1399/10/12 | انتشار: 1399/10/14