دوره 11، شماره 2 - ( 6-1402 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

E K, F A, M N, M J, Beheshti F. Comparative study of the effects of diabetes and hypothyroidism on sperm chromatin quality in adult mice. Journal title 2023; 11 (2) :1-13
خرداد الناز، علیپور فاطمه، نیکروش محمد رضا، جلالی مهدی، بهشتی فریماه. بررسی مقایسه ای اثرات دیابت و کم کاری تیروئیدی بر کیفیت کروماتین اسپرم در موش های بالغ. عنوان نشریه. 1402; 11 (2) :1-13

1- دانشگاه علوم پزشکی تریت حیدریه
2- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
زمینه و هدف: بیماری دیابت و عملکرد غیر طبیعی تیروئید باعث اختلال در سیستم تولید مثلی می شوند که  با عوارضی مانند کاهش میزان تستوسترون، قطر لوله سمی نفروس، میل جنسی، تحرک اسپرم، مورفولوژی اسپرم های طبیعی و باروری همراه است. مشخص شده است که سطح بالای قند خون و کاهش هورمون های تیروئیدی ممکن است بر کیفیت اسپرم تاثیر بگذارد و شانس باروری مردان را کاهش دهد. همچنین نشان داده شده است که تغییر در ساختار کروماتین اسپرم در طی فرآیند اسپرماتوژنز، با کاهش تعداد و تحرک و یا مورفولوژی غیر طبیعی اسپرم همراه است. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اثرات دیابت و کم کاری تیروئیدی بر کیفیت کروماتین اسپرم طراحی گردید.
روش ­ها: در این مطالعه 60 سر موش نر نژاد Balb/C به صورت تصادفی به 5گروه: 1) کنترل، 2) دیابتی، 3) دیابت +انسولین، 4) شم و 5) گروه کم کاری تیروئیدی تقسیم شدند. بعد از 35 روز، اپیدیدیم های چپ برای بررسی کیفیت کروماتین اسپرم با رنگ آمیزی آنیلین بلو خارج گردیدند.
نتایج: نتایج این تحقیق نشان داد که، یکپارچگی کروماتین اسپرم بصورت افزایش درصد کروماتین های غیرطبیعی و کاهش کیفیت کروماتین در گروه های دیابتی و کم کاری تیروئیدی به طور معناداری در مقایسه با سایر گروه ها تغییر کرد (P<0.05) و درمان با انسولین این پارامتر را در مقایسه با گروه دیابت بهبود بخشید .(P<0/05)
نتیجه­ گیری: یافته های ما نشان داد که دیابت و کم کاری تیروئیدی تاثیرات منفی بر یکپارچگی کروماتین اسپرم دارند و ابتلاء به این بیماریهای زمینه ای احتمالا سبب افزایش ناباوری خواهد شد.
دریافت: 1402/5/29 | پذیرش: 1402/9/7 | انتشار: 1402/11/11