دوره 11، شماره 4 - ( 12-1402 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 33-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

S N, Gh A, A M, F S, S K. Comparing the effectiveness of transcranial electrical stimulation and metacognitive therapy on the cognitive processes of people with panic disorder. Journal title 2024; 11 (4) :23-33
ناظمی سید رضا، آهی قاسم، منصوری احمد، شهابی زاده فاطمه، خطیبی سید رضا. مقایسه اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و درمان فراشناختی بر فرایندهای شناختی افراد مبتلا به اختلال وحشتزدگی. عنوان نشریه. 1402; 11 (4) :23-33

1- گروه روانشناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
2- گروه روانشناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
3- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
زمینه و هدف: اهمیت این پژوهش با توجه به پیامدهای اختلالات اضطرابی از یک سو و فرایندهای شناختی و علایم اختلال وحشتزدگی از سویی دیگر، با مقایسه و سپس کاربندی مناسب و دقیق مداخله تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و درمان فراشناختی، سعی در بهبود این پیامدهای روان‌شناختی دارد.هدف ازاین پژوهش مقایسه اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه‌ای ودرمان فراشناختی بر فرآیندهای شناختی افراد مبتلا به اختلال وحشت‌زدگی بود.
روش­ ها: این مطالعه به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بر روی45 نفر از افراد مبتلا به اختلال وحشتزدگی در سال1401 در شهر مشهد انجام شد.افراد پژوهش به طور تصادفی به سه گروه 15 نفره تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و درمان فراشناختی به عنوان گروه آزمایش و یک گروه کنترل تخصیص یافتند و فرایندهای شناختی با استفاده از ابزار پرسشنامه شناخت­های آگورافوبیک و پرسشنامه علائم اختلال وحشت‌زدگی مورد سنجش قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از تست آماری تحلیل کوواریانس و با نرم افزار spss-24 انجام شد.
نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که با حذف اثر نمره‌های فرآیندهای شناختی پیش‌آزمون به‌عنوان متغیر هم پراش اثر اصلی تحریک الکتریکی فراجمجمه‌ای و درمان فراشناختی بر فرآیندهای شناختی افراد مبتلا به اختلال وحشت‌زدگی در پس‌آزمون معنی‌دار است.به‌عبارت‌دیگر نتایج نشان می‌دهد که تفاوت مشاهده‌شده بین میانگین‌های نمرات فرآیندهای شناختی شرکت‌کنندگان گروه آزمایش(15/98-)و گروه کنترل(16/35-)برحسب عضویت گروهی در مرحله پس‌آزمون با 95 درصد اطمینان معنی‌دار می‌باشد (0/05 >p).
نتیجه ­گیری: این یافته ها نشان می دهد که درمان فراشناختی اثر بیشتری بر کاهش فرآیندهای شناختی داشته است.
دریافت: 1402/11/4 | پذیرش: 1403/1/15 | انتشار: 1403/1/28