زمینه و هدف: بیخوابی از شایعترین اختلالات خواب است که در صورت عدم درمان، منجر به آسیبهای عملکردی در حوزههای مختلف زندگی فرد میشود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی بر کیفیت خواب و سلامت روان زنانی دچار بیخوابی مزمن انجام شد.
روشها: این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. نمونه های مورد مطالعه شامل 20 نفر از زنان مراجعه کننده به کلینیک روانپزشکی شهرستان تفت بودند که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سلامت روان و کیفیت خواب پترزبورگ بود. واحدهای مطالعه به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص داده شدند. گروه آزمایش به مدت دو ماه طی هشت جلسه تحت آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل گردید.
نتایج: نتایج به دست آمده حاکی از اثربخشی درمان ذهن آگاهی بر کیفیت خواب (0/042=P) و سلامت روان (0/007=P) بیماران مبتلا به اختلال بیخوابی بود.
نتیجهگیری: با توجه به یافته های مطالعه به نظر میرسد میتوان از درمان ذهن آگاهی در کنار درمانهای دارویی برای افراد با مشکلات بیخوابی مزمن استفاده نمود. گرچه این موضوع نیازمند بررسی بیشتری است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |