دوره 5، شماره 4 - ( 12-1396 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 28-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gheibi N, Sofiabadi M, Safari T. Effects of propolis extract on pain induced by formalin in male mice. Journal title 2018; 5 (4) :22-28
غیبی نعمت اله، صوفی ابادی محمد، صفری تارا. اثر تجویز خوراکی عصاره پروپولیس بر درد التهابی القا شده با فرمالین در موش های سوری نر. عنوان نشریه. 1396; 5 (4) :22-28

1- گروه بیوفیزیک، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2- گروه فیزیولوژی ، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، قزوین، ایران
3- گروه هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران

زمینه و هدف: پروپولیس ماده ای طبیعی است که توسط زنبور عسل تولید می شود و دارای آثار متنوع و مفیدی از جمله اثر ضد التهابی است. در این مطالعه، اثر تجویز خوراکی عصاره اتانولی پروپولیس بر درد التهابی القا شده با فرمالین در موش های سوری نر بررسی شد.
روش­ ها: این مطالعه به روش تجربی انجام شد. چهل سر موش سوری نر بصورت تصادفی به گروه‌های کنترل، شم(حامل) و 3 گروه پروپولیس 50، 100و 200 میلی­گرم بر کیلوگرم تخصیص داده شدند. یکساعت بعد از گاواژ حامل به گروه شم یا عصاره اتانولی پروپولیس به گروه‌‌های تیمار، 50 میکرولیتر فرمالین 5/2 درصد به کف پای راست هر موش تزریق و علایم درد به مدت 60 دقیقه در فازهای حاد، میانی و مزمن مشاهده و ثبت گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 16و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
نتایج: در فاز حاد آزمون پروپولیس با دوز 200 میلی گرم برکیلوگرم موجب کاهش علایم درد نسبت به گروه کنترل شد (0/05>P). در فاز مزمن نیز تجویز پروپولیس موجب کاهش چشم گیر درد نسبت به گروه کنترل در دوزهای50 و 100 میلی گرم برکیلوگرم (0/05>P). و بویژه در دوز 200 میلی گرم برکیلوگرم گردید (0/05>P).

نتیجه­ گیری: از آنجایی که تجویز پروپولیس موجب کاهش درد در فازهای حاد و مزمن آزمون فرمالین می شود. بنابراین ماده دارای اثر ضد دردی محیطی و مرکزی می­ باشد.

دریافت: 1396/4/12 | پذیرش: 1396/11/26 | انتشار: 1397/1/23