دوره 6، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 57-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

beyrami M, hashemi nosrat abad T, bahri sis N. The relationship between symptoms of paranoid, schizoid and schizotypal personality disorder whit impaired theory of mind. مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه 2018; 6 (2) :48-57
بیرامی منصور، هاشمی نصرت آباد تورج، بحری سیس نسرین. رابطه نشانه های اختلال شخصیت پارانوئید، اسکیزوئید و اسکیزوتایپی با نقص نظریه ذهن . مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه. 1397; 6 (2) :48-57

1- دانشگاه تبریز
زمینه و هدف: یکی از مولفه های اصلی شناخت اجتماعی، نظریه ذهن  است که به طور گسترده به توانایی درک هیجانات، انگیزه ها، افکار و متعاقب آن درک رفتارهای دیگران مربوط می­ گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه نشانه های اختلال شخصیت پارانوئید، اسکیزوئید و اسکیزوتایپال با نقص نظریه ذهن انجام شد.
روش­ ها: این مطالعه ­ی توصیفی به روش همبستگی انجام گردید، واحدهای مورد مطالعه از بین دانشجویان دانشگاه تبریز (193 نفر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ­ای انتخاب شدند. پرسشنامه­ ی آزمون بالینی چندمحوری میلون III و آزمون ذهن خوانی از طریق چشم ­های بارون-کوهن توسط واحدهای مورد مطالعه تکمیل شد. داده­ ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری( SEM)توسط نرم افزار lisrel-8.85 تحلیل گردید.
نتایج: یافته­ های پژوهش نشان داد که نشانه­ های شخصیت پارانوئیدی و اسکیزوتایپال به ترتیب با ضریب تبیین (0/47و 0/51) و مقدار t (5/82و 5/97) قادر هستند 47% و 51% از تغییرات نقص تئوری ذهن را بطور مثبت و معنی دار (0/05>P) تبیین کنند. در حالی که نشانه های شخصیت اسکیزوئیدی با ضریب تبیین (0/11) و مقدار t (1/20)، نقش معنی­دار در تبیین تغییرات نقص تئوری ذهن نداشت. بنابراین نشانه های شخصیت اسکیزوئیدی با نقص تئوری ذهن رابطه معنی داری نداشت.
نتیجه­ گیری: طبق یافته ­ها نشانه­ های اختلال شخصیت پارانوئید و اسکیزوتایپال می ­توانند به عنوان پیش­بینی کننده­ های نقص نظریه ذهن مطرح باشند، همچنین نشانه­ های اختلال شخصیت اسکیزوئید نقش پیش­بینی کننده در تغییرات نقص نظریه ذهن نداشت.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/2/16 | پذیرش: 1397/6/11 | انتشار: 1397/11/3