دوره 6، شماره 1 - ( 1-1397 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 61-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

N P, M A, Z Z. The study of related factors with self-care and self-efficacy in heart failure patients. Journal title 2018; 6 (1) :55-61
پیمان نوشین، عبدالهی محبوبه، زاده احمد زهره. عوامل مرتبط با خودمراقبتی و خودکارآمدی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی. عنوان نشریه. 1397; 6 (1) :55-61

1- گروه آموزش و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت. دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران
2- گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
3- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
زمینه و هدف: نارسایی قلب بیماری مزمنی است که مبتلایان به آن به رفتارهای خودمراقبتی تا پایان عمر نیاز دارند. لذا شناسایی این رفتارها و تشویق بیمار جهت مشارکت و قبول مسئولیت در انجام صحیح آن‌ها منجر به کنترل عوارض بیماری خواهد شد. مطالعه حاضر با هدف، بررسی عوامل مرتبط با خودمراقبتی و خودکارآمدی در بیماران مبتلا به نارسایی قلب انجام گرفته است.
روش ­ها: این مطالعه توصیفی مقطعی با مشارکت بیماران قلبی بستری در بیمارستان شهید مدرس شهرستان کاشمر در سال 1396 انجام شد. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه و با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه خودکارآمدی و خود مراقبتی روا و پایا انجام گردید. تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه و نرم افزار SPSS نسخه 18و سطح اطمینان 95% انجام شد.
نتایج: میانگین سنی افراد شرکت­ کننده 8/56 ± 58/73 سال بود. متوسط نمره خودکارآمدی و خودمراقبتی واحدهای پژوهش به ترتیب8/24±16/35 و 8/21 ± 31/11 بود. نتایج نشان داد افزایش سن و سیگاری بودن رابطه‌ی معکوس و میزان تحصیلات و شهری نشینی رابطه‌ی مستقیم با خودکارآمدی و خودمراقبتی داشتند (0/0001P<). همچنین بین خودکارآمدی و خودمراقبتی رابطه مستقیم معنی‌داری وجود داشت (0/0001P<، 0/86=r).
نتیجه ­گیری: با توجه به اینکه بیماران در انجام رفتارهای خود مراقبتی از خود کارآمدی بالایی برخوردار نبودند و ضعیف عمل کردند، پیشنهاد می شود عوامل موثر بر خودکارآمدی و خود مراقبتی در بیماران مورد بررسی بیشتری قرار گرفته و جهت مقابله با این عوامل اقدامات لازم صورت گیرد.
دریافت: 1397/4/17 | پذیرش: 1397/5/1 | انتشار: 1397/5/1