دوره 7، شماره 1 - ( 3-1398 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 62-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

M K, Y D S, N S M, M G. Monitoring and Zoning of PM2.5, PM10 and VOCs Concentration in Air of Gorgan City in 2016. Journal title 2019; 7 (1) :72-62
خانی محمدرضا، دادبان شهامت یوسف، صادقی مقدم نرگس، قهرچی مینا. پایش و پهنه بندی غلظت PM2.5، PM10 و VOCs در هوای شهر گرگان در سال 1395. عنوان نشریه. 1398; 7 (1) :72-62

1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
3- موسسه آموزش عالی غیر انتفاعی لامعی گرگانی، گرگان، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه. تربت حیدریه، ایران
زمینه و هدف: افزایش آلودگی هوا در شهرها به طور جدی سلامت ساکنین آن را تهدید می نماید. PM2.5، PM10 و ترکیبات آلی فرار از جمله آلاینده های مورد توجه در هوا می باشند که وجود آن ها در هوا در غلظت های بیش از حد مجاز، مشکلات تنفسی، قلبی و عروقی، انواع سرطان و مرگ و میر را ایجاد می نماید. از این رو غلظت این آلاینده ها در هوای شهر گرگان سنجش و پهنه بندی شد.
روش­ ها: نوع مطالعه به صورت پایش و توصیفی مقطعی می باشد که در طی آن غلظت آلاینده های مذکور در 8 ایستگاه در نقاط مختلف شهر در طی 12 ماه و در بازه ی زمانی تیر ماه 1395 تا خرداد ماه 1396 اندازه گیری شد. نتایج حاصل از اندازه گیری غلظت آلاینده ها در ایستگاه های مختلف، در محیط Arc View ver:10.3  پهنه­بندی شد.
نتایج: نتایج نشان داد که انتشار PM2.5  در فلکه شهرداری، مازندران و انبار جهاد بیشتر بوده و همچنین حداکثر انتشار PM10 و ترکیبات آلی فرار در ایستگاه سید مسعود بدست آمده است. به طور کلی میانگین غلظت ماهانه هر کدام از آلاینده ها در طی یکسال در فصول سرد بیشتر بود. میانگین سالانه PM2.5، PM10 و ترکیبات آلی فرار به ترتیب 30، 41 میکروگرم در متر مکعب و ppm 0/81 بدست آمد که مقدار PM2.5 و ترکیبات آلی فرار براساس استاندارد EPA و هوای پاک بیش از مقادیر مجاز بود.
نتیجه­ گیری: بنابراین، با توجه به اثرات سوء این آلایند ها بر سلامت انسان و محیط زیست جهت کاهش انتشار این آلاینده ها بایستی سیاست ها و اقدامات کنترلی انجام شود.
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/10/4 | پذیرش: 1398/2/25 | انتشار: 1398/6/23