F R, A A A, A D. Surveying Contamination Rate of Local Lactic cheese with Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes in Gorgan in 2017. jmsthums 2020; 7 (4) :49-57
URL:
http://jms.thums.ac.ir/article-1-713-fa.html
ربیع نژاد فاطمه، آهنی آذری آنیا، دانش احمد. بررسی میزان آلودگی پنیرهای لاکتیکی محلی به باکتری های اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز در شهرستان گرگان در سال 1396. مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه. 1398; 7 (4) :49-57
URL: http://jms.thums.ac.ir/article-1-713-fa.html
1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، گرگان، ایران
2- مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گلستان، گرگان، ایران
چکیده: (4607 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به این که پنیر لاکتیکی در بعضی از استانهای کشور به صورت سنتی از شیر خام تولید میگردد، لذا حضور باکتریهای بیماری زا در این پنیرها میتواند برای سلامت انسان خطرناک باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان آلودگی پنیرهای لاکتیکی سنتی عرضه شده در شهر گرگان به باکتری های اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز بود.
روش ها: در این مطالعه مقطعی 40 نمونه پنیر لاکتیکی محلی گاوی و گوسفندی و 5 نمونه پنیرلاکتیکی پاستوریزه گاوی از نظر آلودگی به این باکتری ها ارزیابی و مقایسه شدند. نمونه های پنیر جمع آوری شده از 5 مرکز عرضه این محصول در شهر گرگان پس از غنی سازی، در محیط های کشت اختصاصی طبق روش های استاندارد کشت داده شدند.
نتایج: بر اساس نتایج به دست آمده از 20 نمونه پنیر گاوی فقط 2 نمونه (10%) و از 20 نمونه پنیر گوسفندی 6 نمونه (30%) به اشرشیاکلی آلوده بودند. آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت در 3 نمونه پنیر گاوی (15%) و 5 نمونه پنیر گوسفندی (25%) مشاهده شد. آلودگی به لیستریا مونوسایتوژنز در هیچ یک از نمونه های پنیر مشاهده نشد. نمونههای پاستوریزه صنعتی نیز به هیچ یک از باکتری های مورد مطالعه آلودگی نداشتند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده پنیرهای گوسفندی در مقایسه با پنیرهای گاوی آلودگی بیشتری به اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس داشتند. نظر به جداسازی این باکتری های بیماری زا از پنیرهای لاکتیکی محلی عرضه شده در شهر گرگان، رعایت نکات بهداشتی و استفاده از شیر پاستوریزه برای تهیه این نوع پنیرها ضروری به نظر می رسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/9/6 | پذیرش: 1398/12/27 | انتشار: 1399/2/25