دوره 8، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 19-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

B H M, A G, M E, S P, M H M. Twelve weeks of resistance training intervention on serum levels of some apoptosis markers in elderly men. Journal title 2021; 8 (4) :10-19
هوشمند مقدم بابک، گائینی عباسعلی، اسکندری مژگان، پارسه سحر، حجتی مروست مهناز. مداخله دوازده هفته تمرین مقاومتی بر مقادیر سرمی برخی از نشانگرهای آپوپتوزیس در مردان سالمند. عنوان نشریه. 1399; 8 (4) :10-19

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
4- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
زمینه و هدف: شواهد نشان می‌دهد آپوپتوز نقش مهمی در فرآیند پیری دارد. امروزه فعالیت بدنی منظم به ‌عنوان راهکار دفاعی در به تعویق انداختن پیری و بیماری‌های مرتبط با آن شناخته‌شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر 12 هفته تمرین مقاومتی بر مقادیر سرمی p53، کاسپاز-3 و کاسپاز-9 در مردان سالمند کم ‌تحرک بود.
روش‏ ها: در این مطالعه نیمه تجربی، 30 مرد سالمند (سن: 3/2±66/2) داوطلبانه بصورت هدفمند به‌عنوان نمونه آماری انتخاب و تصادفی در دو گروه تجربی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. شرکت‌کنندگان گروه تجربی به مدت 12 هفته و سه جلسه در هفته به انجام تمرینات مقاومتی پرداختند. در ابتدا و انتهای پژوهش، نمونه خون وریدی برای اندازه‌گیری مقادیر بیوشیمیایی جمع‌آوری شد. تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 24 و با آزمون آماری تی زوج و مستقل در سطح معناداری کمتر از 05/0 انجام شد.
نتایج: بعد از انجام 12 هفته تمرین مقاومتی کاهش معناداری در مقادیر سرمی p53  (0/03p=)، کاسپاز-3 (0/016p=) و کاسپاز-9 (0/025p=) مشاهده شد. علاوه بر این اختلاف معناداری بین دو گروه تجربی و کنترل در مقادیر سرمی p53 (0/04p=)، کاسپاز-3 (0/02p=) و کاسپاز-9 (0/03p=) مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد انجام تمرین مقاومتی منظم می‌تواند در کاهش فرآیند آپوپتوز و کند شدن سرعت فرآیند پیری نقش بسزایی داشته باشد.
دریافت: 1399/11/13 | پذیرش: 1399/12/4 | انتشار: 1400/1/19