دوره 9، شماره 1 - ( 4-1400 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 22-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

N M, M F, S A H. The Effect of Aloe Vera Extract on Immunologic Stress in Active Girls Following an Exhaustive CrossFit Exercise. Journal title 2021; 9 (1) :11-22
محمودی ناهید، فتحی مهرداد، عطارزاده حسینی سیدرضا. تأثیر مصرف عصاره گیاه آلوئه‌‎ورا بر پاسخ ایمونولوژیک دختران فعال جوان متعاقب فعالیت ورزشی وامانده‌ساز کراس‌فیت. عنوان نشریه. 1400; 9 (1) :11-22

1- کارشناس ارشد، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3- استاد، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
زمینه و هدف: با توجه به بروز پاسخ فیزیولوژیک و ایمونولوژیک متعاقب فعالیت حاد وامانده­ساز در بدن انسان و شواهد موجود در زمینه تقویت سیستم ایمنی به دنبال مصرف آلوئه ­ورا، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر مصرف کوتاه‌مدت عصاره گیاه آلوئه‌ورا بر استرس ایمونولوژیک دختران فعال جوان متعاقب فعالیت ورزشی واماندهساز کراس‌فیت انجام گردید.
روش­ ها: در این مطالعه نیمه تجربی، 30 دختر جوان فعال سالم (سن 33/2 ± 03/23 سال؛ وزن 36/6 ± 55/65 کیلوگرم؛ شاخص توده بدن 2/47± 22/99کیلوگرم/مترمربع) به‌طور تصادفی در دو گروه تجربی (مصرف 300 میلی‌گرم عصاره آلوئه‌ورا و فعالیت وامانده ساز) و کنترل (مصرف 300 میلی‌گرم دارونما و فعالیت وامانده‌ساز) قرار گرفتند. دو گروه پس از مصرف دوهفته‌ای آلوئه­ورا و دارونما، فعالیت ورزشی منتخب کراس­فیت را تا حد واماندگی اجرا کردند. نمونه­ های خونی جهت سنجش متغیر­های ایمنی در شرایط مشابه در سه مرحله پیش‌آزمون، پس از دو هفته مصرف عصاره و پس از آزمون وامانده ساز اندازه­ گیری و با استفاده از آزمون‌های تی مستقل، آنالیز واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بون فرونی در سطح0/05>P مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: مصرف دو هفته مکمل آلوئه­ورا مقادیر ایمونوگلوبولین­ها A,G,M را به طور معنی­دار افزایش داد (0/001=p) اما تمرین حاد وامانده­ساز موجب کاهش معنی­دار آن­ها گردید (0/001=p). از طرف دیگر میزان کورتیزول پس از یک جلسه تمرین حاد وامانده­ ساز افزایش معنی­ داری یافت (0/001=p) که این افزایش در گروه مصرف کننده آلوئه­Bورا معنی­ دار نبود (0/62=p).
نتیجه­ گیری: به نظر می‌رسد مصرف دو هفته عصاره گیاه آلوئه‌ورا با بهبود فاکتور­های سیستم ایمنی بدن و ممانعت از افزایش غلظت کورتیزول می­تواند تا حدی آثار سرکوبگر فعالیت حاد وامانده ­ساز بر سیستم ایمنی دختران جوان فعال را تعدیل کند.
دریافت: 1399/12/10 | پذیرش: 1400/3/2 | انتشار: 1400/4/19