دوره 2، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 56-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Faryabi R, Saghazadeh S, Alizadeh siuki H, Rahimi T, Mirzaee M, Zareaipor M. The Viewpoint of Eldery about Their Own Health Status and Related Behaviors in South of Kerman Province in 2013. Journal title 2014; 2 (3) :45-56
فاریابی رضا، سقازاده سهیلا، علیزاده سیوکی هادی، رحیمی طاهره، میرزایی مقدمه، زارعی پور مرادعلی. دیدگاه سالمندان جنوب استان کرمان نسبت به سلامت خود و رفتارهای مرتبط با آن در سال 1392. عنوان نشریه. 1393; 2 (3) :45-56

1- دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
2- دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
3- دانشگاه علوم پزشکی یزد
4- دانشگاه علوم پزشکی کرمان

زمینه و هدف: امروزه جهان با پدیده­ ای به نام سالمندی جمعیت مواجه شده است. در این رابطه ارزیابی وضعیت سلامت و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت آن­ها به عنوان گروه در معرض خطر جامعه از اهمیت ویژه ­ای برخوردار است. این مطالعه دیدگاه سالمندان ساکن جنوب استان کرمان نسبت به سلامت خود و رفتارهای مرتبط با آن را در سال 1392مورد بررسی قرار داده است.

روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که در سال 1392 بر روی 710 نفر از سالمندان شهرستان­ های جنوبی استان کرمان با روش نمونه­ گیری چند مرحله ای بوسیله پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن با روش تعیین محتوا و پایایی آن با روش آزمون مجدد تایید شده انجام و  در پایان داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی توسط نرم افزارSPSS  نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

نتایج: از بین نمونه های مورد مطالعه تعداد 359 نفر (50.6 درصد) از سالمندان مورد بررسی زن و مابقی مرد بودند. میانگین سنی آن­ ها 13.25±72.12 سال بود. شایع­ ترین شکایات و مشکلات جسمی و روانی در سالمندان به ترتیب مربوط به اختلالات اسکلتی- عضلانی (57.5 درصد)، اختلالات خواب (39.9 درصد)، مشکلات قلبی و فشار خون بالا (35.6 درصد) بود. از نظر رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، درصد کمی از سالمندان فعالیت فیزیکی منظم (18.7 درصد)، کنترل قند خون دست کم هر شش ماه یک­بار (23.2 درصد)، مصرف روغن نباتی مایع (33.8 درصد) و استفاده از سبزی و میوه در رژیم غذایی روزانه (36.6 درصد) داشتند. از نظر ارتباط بین سن و فعالیت­های ضروری زندگی، شکایات و مشکلات جسمی و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی بجز در فعالیت­ های ضروری زندگی، اختلالات بینایی و شنوایی تفاوت آماری معنی­ داری وجود داشت (0.05>p).

نتیجه­ گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که وضعیت سالمندان مورد بررسی در اختلالات اسکلتی-عضلانی، اختلالات خواب، مشکلات قلبی و فشار خون بالا و انجام برخی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت مطلوب نبوده و نیازمند اجرای برنامه­ های آموزش بهداشت و حمایت­ های اجتماعی- اقتصادی می­ باشند.

واژه‌های کلیدی: سلامت، رفتار، سالمند
دریافت: 1393/5/18 | پذیرش: 1393/12/17 | انتشار: 1394/12/2