دوره 9، شماره 4 - ( 12-1400 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 35-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

A T, F K, M A, R L, M S. Explain the understanding and experience of people in the community of stigma in the face of corona disease. Journal title 2022; 9 (4) : 3
تقی پور علی، کریمی فاطمه زهرا، افضل آقایی منور، لطیف نژاد رباب، صالحیان مریم. تبیین درک و تجربه افراد جامعه از استیگما در مواجهه با بیماری کرونا. عنوان نشریه. 1400; 9 (4) :25-35

1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- مرکز تحقیقات مراقبت پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- مرکز تحقیقات مراقبت پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
زمینه و هدف: یکی از جنبه های مهم بیماری کرونا، حوزه ی روانی و اجتماعی است. ترس و نگرانی از این بیماری می تواند منجر به ننگ اجتماعی ن سبت به افراد، و حتی مکان های اقامت آنها شود. این مطالعه با هدف تبیین درک و تجربه افراد جامعه از استیگمای اجتماعی در مواجهه با بیماری کرونا طراحی گردیده است.
روشها : این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا در بیمارســتانهای مرجع کووید 19 در دانشــگاه علوم پزشــکی مشهد بر روی 21نفر از بیماران مبتلا به کرونا ، همراهان بیمار ،افراد غیرمبتلا و کارکنان بیمارستانهای مرجع خدمات 19-COVID انجام شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید. نمونهگیری تا رسیدن به اشــباع داده ها ادامه یافت. آنالیز متن مبتنی بر رویکرد تحلیل محتوا با تنظیم کدهای اولیه، فشــرده ســازی کدها در طبقات فرعی و ا صلی و نهایتا انتزاع م ضامین و مفاهیم کلیتر صورت پذیرفت. اعتبار داده ها نیز بر ا ساس معیارهای لینکولن و گوبا تایید گردید.
نتایج: تجزیه و تحلیل دادهها منجر به پدیدار شدن یک مضمون " انگ کرونایی مخرب تر از ابتلاء به کرونا" و دو طبقه اصلی 1 "-از خود استیگمایی تا استیگمای اجتماعی " شامل زیر طبقات: "پنهانکاری، دوری گزینی فرد مبتلاء از دیگران، طرد شدگی از سوی اجتماع، و انگ بیرونی"، 2 "-کرختی عاطفی" شامل زیر طبقات: "رفتار غیر حمایتی کادر درمان با فرد مبتلا، سـردی روابط زناشـویی بدنبال ابتلا یکی از زوجین، رفتار غیر همدلانه خانواده با فرد مبتلا " شد.
نتیجهگیری: ترس از ح ضور در اجتماع ،کنارهگیری از جمع، واکنش های غیر همدلانه و انگ زنی در حلقه برچ سب کرونایی قرار دارند. تلاش برای رعایت فاصله فیزیکی نباید منجر به ایجاد فاصله عاطفی و انسانی بین افراد گردد
واژه‌های کلیدی: استیگما، کرونا، کیفی، تحلیل محتوا
دریافت: 1401/1/17 | پذیرش: 1401/2/4 | انتشار: 1401/3/10