مقدمه و هدف: زرشک گیاهی است با خاصیت آنتیاکسیدان و کاهشدهنده چربی که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف مقایسه اثر عصاره آبی میوه زرشک و داروی ضد چربی لواستاتین در کاهش سطح آنزیمهای شاخص کبدی در سرم موشهای کوچک آزمایشگاهی تحت تیمار با رژیم پرچرب انجام شد.
روشها: جمعیت مورد مطالعه 60 سر موش سوری نر بود که به صورت تصادفی به 4 گروه 15 تایی تقسیم شد. گروه شاهد: هیچ تغذیهای دریافت نکرد. گروه کنترل منفی: هیپرلیپیدمیک بود و به عنوان گروه کنترل اصلی تلقی شد. گروه کنترل مثبت: علاوه بر رژیم پرچرب دوز مشخص لواستاتین دریافت کرد. گروه تیمار شده: در کنار رژیم پرچرب از عصاره زرشک به میزانmg/kg 80 تغذیه کرد. در پایان دوره 30 روزه از قلب موشها خونگیری و سطح سرمی آنزیمهای کبدی آنها اندازهگیری شد. دادهها به کمک آزمون آماری تحلیل شد.
نتایج: براساس نتایج سطح ALP آنزیم گروه تحت تیمار با میوه زرشک در مقایسه با گروه کنترل منفی کاهش معنیداری داشت (0.05 P<). تیمار با عصاره زرشک سبب کاهش معنیدار در سطح آنزیمهای ALT و AST در مقایسه با گروه کنترل منفی شد (0.05 P<) که تاثیری مشابه با لواستاتین داشت، اما در مقایسه گروه کنترل مثبت و تیمار شده اختلاف معنیداری در سطح آنزیمها دیده نشد.
نتیجهگیری: کارایی عصاره میوه زرشک در کاهش آنزیمهای کبدی موش های هیپرلیپیدمیک مشابه داروی لواستاتین است و با توجه به اثرات جانبی کمتر، کاربرد آن در رژیمهای درمانی توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |