دوره 5، شماره 3 - ( 7-1396 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 67-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohebbati R, Ghanbarizadeh S R, Beheshti F. Comparison of antioxidant effects of hydro-alcoholic extract of Nigella sativa and Curcuma longa with Vitamin C on renal tissue oxidative stress parameters in rats. Journal title 2017; 5 (3) :56-67
محبتی رضا، قنبری زاده سعید رضا، بهشتی فریماه. مقایسه اثرات آنتی اکسیدانی عصاره های آبی- الکلی زردچوبه و سیاه دانه با ویتامین ث بر شاخص های آسیب اکسیداتیو کلیه موش صحرایی. عنوان نشریه. 1396; 5 (3) :56-67

1- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- دانشگاه علوم پرشکی تربت حیدریه
زمینه و هدف: سیاه دانه دارای اثرات قابل توجهی در سیستم های زیستی میباشد و زردچوبه با خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی موجب کاهش تنش اکسیداسیون ناشی از دیابت بر شبکیه چشم موش صحرایی دیابتی می شود. این مطالعه با هدف مقایسه اثرات عصاره هیدروالکلی زردچوبه و سیاهدانه بصورت جداگانه و توام با ویتامین ث بر پارامترهای آسیب اکسیداتیو کلیوی موش صحرایی انجام شد.
روش­ ها: 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بطور تصادفی به پنج گروه 8 تایی بدین شرح تقسیم شدند: شاهد آب آشامیدنی و گروه‌‌های مداخله شاهد مثبت، ویتامین ث ۱۰۰ میلی گرم برکیلوگرم، سیاهدانه 200 میلی گرم برکیلوگرم، زردچوبه 1000 میلی گرم برکیلوگرم و عصاره توام زردچوبه و سیاهدانه به ترتیب 1000 و 200 میلی گرم برکیلوگرم حل شده در آب آشامیدنی در طول 35 روز مطالعه دریافت کردند. در پایان بافت کلیه از نظر مارکرهای اکسیداسیون- احیا مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: عصاره سیاهدانه (001/0>P)، زردچوبه و ویتامین ث (01/0>P) باعث کاهش میزان کراتینین و اوره سرم نسبت به گروه شاهد گردیدند. میزان تیول در گروههای ویتامین ث (001/0>P)، سیاهدانه، زردچوبه (05/0>P) و عصاره توام سیاهدانه و زردچوبه (01/0>P)و فعالیت SOD بافت کلیه در گروههای ویتامین ث و عصاره توام سیاهدانه و زردچوبه (01/0>P)به طور معنی‌داری از گروه شاهد بالاتر بود. میانگین غلظت MDA بافت کلیه در گروههای عصاره توام سیاهدانه و زردچوبه، عصاره سیاهدانه (001/0>P)و ویتامین ث (05/0>P) با میانگین غلظت  MDA بافت کلیه در گروه شاهد کاهش نشان داد.
نتیجه ­گیری: استفاده از عصاره زردچوبه و سیاهدانه موجب بهبود قابل توجه استرس اکسیداتیوکلیوی شده که با اثرات ویتامین ث قابل مقایسه می باشد. اثرات بیشتر عصاره توام سیاهدانه و زردچوبه می­تواند پیشنهادکننده هم افزایی عصاره توام سیاهدانه و زردچوبه در مقایسه با اثرات مجزای عصاره های سیاهدانه و زردچوبه باشد.

دریافت: 1396/7/30 | پذیرش: 1396/9/5 | انتشار: 1396/9/9