دوره 7، شماره 3 - ( 9-1398 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 33-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

KH P, E B, D A, A H, A M, F K M et al . Non-cancer Risk Assessment of Nitrate in Drinking Water of Urban and Rural areas of Zahedan City in 2018. Journal title 2019; 7 (3) :24-33
پیراسته خدیجه، بذرافشان ادریس، اشرفی داود، حسینی علیرضا، مشکینیان علی، کرد مصطفی پور فردوس و همکاران.. ارزیابی ریسک غیر سرطانزایی نیترات در آب آشامیدنی مناطق شهری و روستایی شهر زاهدان در سال 1397. عنوان نشریه. 1398; 7 (3) :24-33

1- گروه مهندسی بهداشت‌محیط، کمیته تحقیقات‌دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی‌زاهدان، زاهدان، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات بهداشت‌و محیط‌زیست، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی گیلان، رشت، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
زمینه و هدف: آب­ زیرزمینی یکی از منابع مهم تامین آب آشامیدنی شهر زاهدان می­باشد. با این حال کیفیت آن تحت تاثیر فعالیت­ های انسانی قرار گرفته است و سبب آلودگی آن به موادی مانند نیترات شده است. این تحقیق به منظور بررسی غلظت نیترات و مقایسه نتایج آن با استاندارد­ها و همچنین ارزیابی ریسک غیرسرطان زایی یا همان نسبت خطر HQ (Hazard Quotient) در شهر زاهدان انجام شد.
روش­ ها: برای انجام این مطالعه توصیفی تحلیلی، در سال 1397 تعداد 170 نمونه از شبکه توزیع آب مناطق شهری و 179 نمونه از شبکه توزیع آب مناطق روستایی برداشت شد. غلظت نیترات در نمونه­ ها با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد و سپس ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از نیترات موجود در آب مصرفی توسط مدل­ های ارائه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا با استفاده از نرم افزار excel  محاسبه شد.
نتایج: حداکثر، حداقل و میانگین غلظت نیترات در مناطق شهری به ترتیب236/7، 4/7 و3/81± 40/87 و در مناطق روستایی 211، 3/5 و 3/1± 31/89میلی­گرم در لیتر به دست آمد. نسبت خطر در مناطق روستایی برای 44% از گروه کودکان، 14% از گروه زنان و 8% از گروه مردان و در مناطق شهری برای 55% از گروه کودکان، 22% از گروه زنان و 18% از گروه مردان بالاتر از یک بود.
نتیجه­ گیری: نتایج بیانگر این بود که میزان ارزیابی ریسک غیر سرطان زایی در گروه کودکان بیشتر از زنان و مردان می­باشد. بنابراین کنترل فعالیت ­های انسانی، بهبود سیستم جمع ­آوری فاضلاب و بهبود روش­ های تصفیه آب می ­تواند گامی موثر جهت کنترل میزان نیترات در آب آشامیدنی و به دنبال آن حفظ سلامت جامعه به خصوص کودکان باشد.
دریافت: 1398/6/26 | پذیرش: 1398/11/14 | انتشار: 1398/12/13